У Новом Саду повећане накнаде за одржавање зграда и управнике

НОВИ САД: Градско веће одлучило је да повећа месечне накнаде за услуге принудних управника, које ће станари зграда плаћати уколико нису одабрали ко ће им водити стамбену заједницу, а поскупело је и текуће и инвестиционо одржавање зграда.
z
Фото: Dnevnik.rs

Нови ценовник је усвојен да би се месечна накнада ускладила с просечном нето зарадом у Новом Саду за претходну годину по подацима Републичког завода за статистику.

Уколико сами нису изабрали управника, Новосађани ће за принудног морати да плате 26 динара више него пре, односо 242 динара, ако је реч о објекту до осам станова. За зграде од осам до 30 стамбених јединица месечна накнада је 290 динара, у односу на пређашњих 260, док ће станари у зградама с више од 30 станова плаћати 339 динара месечно, што је поскупљење од 36 динара (339). Суграђани ће за гаражу морати да издвоје 48 динара, као и 97 за гаражни бокс и гаражно место.

С просечним примањима усклађена је и цена текућег одржавања зграда, тако да ће по новом ценовнику за сваки стан или пословни простор у згради без лифта станари месечно издвајати 362 динара уместо пређашњих 324, док ће у објектима с лифтом плаћати 472, односно 50 динара више него раније.

Власници гаража месечно ће морати да издвоје 218 динара у односу на досадашњих 195, док је та накнада за заједничке гараже или гаражни блок 145 динара, што је 15 динара више. За самосталне делове стамбених објеката, попут просторија у којима су технички уређаји, трафостанице, склоништа и слично, накнада је 218 динара, уместо досадашњих 195.

Инвестициона одржавања, која се плаћају у зависности од површине стана, поскупела су десет пара. Уместо досадашњих седам динара, накнада за стан или пословни простор у згради без лифта старости до 30 година сада 7,1 динар, односно у згради с лифтом старости до десет година сада је 3,7 динара уместо 3,6. Осим тога, с 9,1 на 9,2 динара по квадрату повећана је и накнада за стан или пословни простор у згради с лифтом до 30 година.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести