У Културној станици „Еђшег” представљени награђени радови конкурса: Допринос здрављу заједнице

Награђени радови у оквиру конкурса „Мој допринос здрављу заједнице” представљени су у Културној станици „Еђшег”.
Edjseg promocija 2
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Конкурс је био намењен едукаторима у Новом Саду који на креативан и посвећен начин доприносе здрављу различитих циљних група.

– Конкурс се ради у оквиру пројекта „Нови Сад – здрав град”, који Институт за јавно здравље Војводине реализује сваке године, с обзиром на то да је Нови Сад једини град из Србије који је члан Европске мреже здравих градова – каже начелница Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Војводине др Оља Нићифоровић Шурковић. – Идеја здравих градова је да се стално ради на унапређењу здравља заједнице, али кроз активно учешће и сарадњу више сектора у граду, не само здравства, јер здравље није само питање здравства и здравственог система већ и свих других сектора, попут културе, образовања, инфраструктуре, транспорта и слично.

Како каже, идеја конкурса је да се едукатори мотивишу, али и да се прикаже и валоризује рад свих оних који раде на унапређењу здравља, здравствене писмености, знања и вештина за здравље различитих популационих група: деце, младих, старих, жена, родитеља, особа с инвалидитетом и слично. Од 21 пристигле пријаве, имали су тежак задатак да одаберу шест приказа рада, а осим приступа садржају, оцењивали су и креативност, иновативност и ефекте које су у ствари постигли.

– Радила сам с предшколцима у вртићу прање руку, прање зубића и правилну исхрану – рекла је поливалентна патронажна сестра Дома здравља „Нови Сад” Јелена Сурчински. – Циљ едукације је био да мотивишемо децу на правилно прање руку, укажемо на значај чистих руку и покажемо неке технике којима треба да овладају.

По њеним речима, поред школа најчешће се налазе продавнице брзе хране и пекаре, стога су део активности преусмерили и на указивање на то које су то здраве намирнице које би требало чешће да буду заступљене у њиховој свакодневној исхрани.

Награђени радови су равноправни и додељено је шест ваучера за путовање од 11.500 динара.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести