У Будисави бор пао на бандеру

Јако невреме, праћено обилном кишом, олујним вретром, грмљавином и градом протутњало је у недељу око 17 часова кроз Нови Сад и приградска села Каћ, Будисава и Ковиљ у шајкашкој области.
е
Фото: Градско зеленило

Мештани тих насеља су са стрепњом гледали у небо у нади да им лед не обере род у воћњацима и на њивама. На срећу, град какав је протеклих дана тукао у другим деловима наше земље их је заобишао, али је снажан ветар причинио доста штете.  

- Ни старији Будисављани не памте такво невреме - казао је председника Месне заједнице Немања Јанковић за наш лист. - Тамни облаци су се одједном надвили над селом и за непуних 20 минута пала је невероватна количина кише праћена снажим ударима ветра. Испаљено је по десетак противградних ракета у два наврата. Чуо сам се с људима из Ковиља и Шајкаша, где је било и града, али претпостављају да су ракете успеле да смање количину леда који је пао у том крају.

Фото: Градско зеленило

Невреме је у Будисави изазвало највећу штету у парковима у центру села, где су многа стабла сломљена или ишчупана заједно с кореном из земље. Када је реч о кућама, осим палих црепова већа оштећења за сад нису пријављена.

- Десетак дрвећа је страдало, кућица с клупом за резервне играче на фудбалском игралишту је ишчупана из бетона, бор је налегао на бандеру и жице, због чега су екипе новосадског ЈКП “Градско зеленило” одмах изашле на терен, док је у близини амбуланте грана пала на жицу, те су и радници Електропривреде Србије (ЕПС) имали посла - набројао је Јанковић и додао да ће и у наредним данима штета бити отклањана.

Невреме није заобишло ни Каћ, али на срећу, за разлику од ранијих година већа штета није забележена. Како је казао председник Месне заједнице Остоја Дринић мештани су, чим је киша стала, изашли на улице и до касних вечерњих сати помогала комшијама да склоне пале гране, црепове и почисте наносе блата након пљуска.

- Има доста оборених стабала по селу, некима су кровови мало оштећени и део насеља је остао без струје али су за кратко врме радници ЕПС- а решили проблем - истакао је Дринић. - Леда у Каћу није било, али пољопривреднике брине олујни ветар који је вероватно отресао воће с грана. Колико сам успео да сазнам у појединим шљивицима је доста полодова отпало. Тек наредних дана ћемо тачно знати колико штете су претрпели воћари и пољопривредници.

Екипе „Градског зеленила” на терену

Екипе ЈКП „Градско зеленило“ су у недељу поподне и током ноћи биле ангажоване на отклањању штете које је невреме изазвало и то у највећој мери у приградским насељима. У Кисачу су се извалили орах и јавор у дворишту предшколске установе, у Каћу су на неколико места укоњена стабала и то бор у дворишту Предшколске установе, јавор у Омладинској улици, орах у Улици Светозара Милетића, два стабла вишње у Партизанској улици, као и расцепљне гране на платану и липи, у Будисави је изваљена оморика, на простору од ченејске цркве и гробља до Темериског пута пало је више стабала.

Када је реч о Новом Саду дрво врбе пало је на Темеринском путу 31, а на Београдском кеју 37 и 39 се стабло јавора расцепило на пола.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести