Туристичка организација у Карловцима поново ради

Угоститељски објекти у центру Сремских Карловаца, препуни гостију за викенд, подгрејали су наду у оживаљавање туризма, који је у центру српске духовности и културе, али и широм Србије, потпуно замро током ванредног стања због коронавируса.
1

Број посетилаца у јануару, који је иначе „мртав” месец што се тиче туристичког промета, судећи по подацима локалне Туристичке организације (ТООСК), наговаштевао је добру годину. Првог месеца Карловце је посетило, користећи услуге ТООСК-а, 185 туриста, 105 одраслих и осамдесеторо деце, што је троструко више него у исто време прошле године. Неупоредиво мање него лане било их је у фебруару, а у марту уопште није било посета. Тада је почело и отказивање резервација за април и мај, који је ударни месец за реализацију ђачких екскурзија.

– Од увођења ванредног стања, 16. марта, до 11. маја наша канцеларија је била затворена, али је градња инфо-центра с јавним тоалетом на великом паркингу, прекопута железничке станице, текла несметано – каже директор ТООСК-а Дејан Манојловић. – Извођач радова, предузеће „Дрина кооп” из Ветерника је динамику радова прилагодило околностима и, упркос ограничењима кретања, очекује се завршетак крајем маја, када је и био рок по уговору. Пропао нам је „Пролећни фестивал вина”, планиран за 1. мај, и сва је прилика да неће бити одржан ни накнадно. Тек ових дана су  људи почели да зову и распитују се да ли нешто ради, и шта.

Манојловић напомиње да је назахвално било шта планирати када је још увек много непознаница у вези с епидемијом. Каже да се нада каквом-таквом туристичком промету на јесен и да су све очи упрте у домаће туристе, који и јесу окосница карловачког туризма.

– Мислим да ће Сремски Карловци и даље бити атрактивни за домаће посетиоце, пре свега из Београда и Новог Сада, а потом и остатка Србије – каже Манојловић. – Заједно с Новим Садом и Фрушком гором, препознати су као дестинација у Србији коју треба посетити у нашој земљи. На јесен се надамо и посетиоцима из Кине, који су претходних година били најбројнији од страних туриста. То је један од разлога што преводимо текстове са сајта и на кинески језик.

З. Мл.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести