Топлана пред грејну сезону: Модернизовани систем спремно чека

НОВИ САД: Висок пласман међу најуспешнијим привредним друштвима у држави, чиста добит од 1,293 милијарде динара у прошлој години, модернизација мреже и постројења, биле су неке од тема о којима је говорио директор „Новосадске топлане“ Добросав Арсовић на конференцији за новинаре пред нову грејну сезону.
toplanaIstok04-RHA (2).jpg (
Фото: Дневник (Р.Хаџић)

Извесно је, чуло се на конференцији, да грејање може почети најраније 1. октобра, и то ако три ноћи узастопно спољна температура у 21 сат буде нижа од 12 степени Целзијуса.

Ако се узме у обзир да смо 54. место заузели међу више од 100.000 привредних друштава, веома смо задовољни што смо на тако високом месту, рекао је у уводу Добросав Арсовић.

Како је додао, руководећи се принципима одговорног и рационалног пословања, завршили су 2017. годину с 1,293 милијардом нето добити.

Додатне приходе од 794 милиона оставрили смо продајом електричне енергије из когенерационог постројења на топлани „Запад“. До 30. новембра уплатићемо, у складу са законом, половину добити, односно 646,4 милиона динара, у градски буyет. На тај начин „Новосадска топлана“ доприноси напретку града јер не користи субвенције из градског буyета, у који пак уплаћује половину годишње добити, а тај новац може се даље користити за унапређење других градских система, казао је Арсовић.

Из таквих резултата, како је навео, проистекло је последње, треће у годину и по, снижење цена грејања и топле воде. Наиме, Градско веће усвојило је предлог Управног одбора „Топлане“ те ће, након јавне расправе и нове одлуке, за шта Арсовић процењује да је потребно око месец, грејање по квадратном метру износити 84,6 динара уместо 88,86, а кубик топле воде коштаће 210,24 динара уместо 225,99, а све цене су исказане без ПДВ-а.

Како је навео, на снижење цена, осим одговорног пословања, утицале су у великој мери сталне и велике инвестиције, од којих је најзначајнија инсталација новог котла од 60 мегавата у топлани „Исток“, вредног 325 милиона динара. То постројење побољшаће квалитет грејања за Подбару, Роткварију и делове Старог града, повећаће енергетску ефикасност, а Арсовић наводи и да омогућава самосталан рад „Истока“ и при веома ниским температурама. До сада се то решавало спајањем те топлане на Те-То.

Наш годишњи план инвестиција почели смо да реализујемо 10. априла и још радимо. Извињавам се грађанима за бројна градилишта и раскопане улице, али све се то ради да би грејање било боље, да нема хаварија и да смањимо губитке на мрежи, која је у неким деловима стара и по 40 година, казао је Арсовић.


Инсталације напуњене, почињу топле пробе 

Руководилац Сектора за производњу и дистрибуцију топлотне енргије Душан Мацура казао је да су припреме за грејну сезону почеле почетком септембра, осим у деловим града где су још у току радови.

По његовим речима, инсталације су највећим делом напуњене и „Топлана“ ће од 1. октобра бити спремна да почне грејање ускладу с градском одлуком.

Мацура сматра да ће време бити довољно топло да грејање не почне одмах 1. октобра, али ће „Топлана“, без обзира на то, покренути циркулацију у систему и подстанице ће бити спремне. Он је позвао грађане на стрпљење када почну „топле пробе“ јер је систем од 900 мегавата и 106.000 потрошача изузетно сложен и треба неколико дана да се све подеси.


„Топлана“ је ове године мењала делове вреловода на Новом насељу, Детелинари, Лиманима... Он је нагласио да радови, у које је ове године „Топлана“ уложила 1,073 милијарду динара, неће утицати на почетак грејне сезоне

До краја месеца почињемо изградњу веловодне мреже и прикључака за Клинички центар Војводине, а то финансирамо сами да бисмо на тај начин помогли АП Војводини, истакао је Арсовић, и додао да ће се током грејне сезоне радити и мрежа у Кинеској четврти и вреловод за Југовићево.

Он је подсетио и на то да „Топлана“ с више од 200 милиона динара финансира изградњу прикључака и подстаница за стамбене зграде. Такође, припрема се реконструкција топлане „Југ“, која ће такође добити постројење за когенерацију топлоте и струје снаге од по четири мегавата, те ће, након детаљне обнове зграде и опреме, то постројење правити по 30 милиона киловат-часова топлотне и електричне енергије. Процена је да ће то „Топлану“ коштати око 500 милиона динара.

Арсовић је навео и да је ове године уложено око 2,8 милиона евра у аутоматизацију 400 подстаница, а да ће, када буде аутоматизовано преосталих 1.500-1.600, од укупно 5.000, предузеће на тај начин штедети милон евра годишње.

С. Крстић

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести