Тим Удружења Фокус пружа помоћ и подршку

Тим Удружења „Фокус“ од јуче је почео да пружа бесплатну помоћ и подршку свима којима је то потребно, односно онима који пролазе различите изазове и потешкоће поводом новонастале ситуације и кризе изазване епидемијом коронавируса.
Удружење „Фокус“
Фото: Удружење „Фокус“

Детаљне информације о контактима и коме је за шта могуће обратити се биће редовно објављиване на „Фејсбук“ страници „Удружење Фокус“, а могуће је обратити се и путем имејл-адресе ljubavuakciji@gmail.com. Тим сачињен од психолога, педагога, теолога, наставника, студената и средњошколаца пружаће психолошку подршку, подршку за родитеље деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, духовну подршку, помоћ у школском градиву за ученике основне и средње школе, те помоћ пензионерима, који имају више од 65 година, а којима је потребна набавка намирница и лекова.

– Останимо повезани, потребни смо једни другима и само заједно можемо превазићи изазове и новонасталу ситуацију – нагласила је потпредседница Удружења „Фокус”, психолог и психотерапеут Тања Илијазовић. – Молимо за сарадњу, разумевање и стрпљење. Покушајмо да ситуацију око нас представимо на тај начин да је криза шанса, као што и неприлика у себи садржи прилику. Питање је само да ли ми то видимо. Може нас усмерити на преиспитивање својих приоритета и вредности, да их посложимо на право место и правим редоследом. Криза нам даје шансу да научимо нешто ново и кренемо на пут стварања бољег. Тренутна ситуација је шанса за све нас, да ли ћемо то видети или не, зависи само од нас.

Удружење „Фокус“ увек је својим активностима указивало на то да су дела љубави важна и значајна, а у овој ситуацији, потврђују из Удружења, важнија су и потребнија можда више него икад. Због тога позивају све да размисле о томе шта је могуће учинити да би свима било добро.

– Љубав не познаје границе карантина, она осмишљава нове начине да би дошла до оних које воли и којима је потребна, те не престаје ни у доба короне – истиче Тања Илијазовић. – Размислите о томе како ви малим делима с великом љубављу можете бити благослов људима око вас. Наравно, уз мере заштите које су важне.

Наша саговорница је навела примере изјава својих клијената који су спрам сопствене тренутне ситуације размишљали о томе шта желе и планирају да ураде у наредном периоду. У избору се нашла шетња сваког јутра пола сата, прављење списка књига за читање, друштвене игре свако вече с укућанима, писање запостављених пројеката, дневника, чак и књига, гледање филмова, али и корисних садржаја на интернету, попут предавања о менталном здрављу и духовности, онлајн кафа с друштвом, кућно вежбање уз програм „Power walk“, учење цртања, свирања гитаре или прављења колача, а поједини су навели да ће и децу упутити у кулинарске активности.

– Када је Шекспир био у карантину због куге, написао је „Краља Лира“. Шта ви планирате да урадите? Размислите, има толико могућности да покренете своје таленте и дарове у наредном периоду. Желим вам да у овом изазовном времену видите прилике и благослове – поручује Тања Илијазовић.

Б. Павковић

Svetlana
27.03.2020 • 16:53
Dragi Fokusovci, uvek tu kad treba, i uvek medju prvima. Srećni smo što vas imamo 💖.
Milica
27.03.2020 • 16:53
Pravi tekst u pravo vreme. Toliko topline u svemu sto je napisano a sada nam je to bas potrebno.
Svetlana
27.03.2020 • 19:23
Dragi naši Fokusovci, uvek tu kada treba, i uvek medju prvima. Srećni smo što vas imamo. 💖
Liki
28.03.2020 • 07:21
BRAVO! To je to
EUR/RSD 117.5870
Најновије вести