Тема Дневника: Тражи се квадрат више на Мишелуку

Мишелук ће како је раније најављено бити резиденционално насеље, а већ сада по речима агената за продају некретнина се на овом потезу тражи квадрат више. Живнули су и дуги делови Петроварадина, а цене некретнина и земље су и до неколико пута скупље.
kovid bolnica miseluk dnevnik
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Данча Славов, директор и власник „Статус некретнина” за Дневник каже да је изградњом ковид болнице на Мишелуку дошло до повећане потражње за парцелама, како од стране инвеститора, тако и од стране оних који би да изграде кућу на сремској страни.

- Цене парцела на Мишелуку су поскупеле за 30 одсто. Квадратни метар кошта од 70 до 140 евра, а цена зависи од локације. Мишелук је увек био атрактивна локација, како због близине граду, тако и због погледа, али изградњом болнице је постала још траженија. Инвеститори очекују да ће ту цена квадрата бити виша у односу на остале делове града, док они који живе у граду, а желе да граде кућу врло радо бирају Мишелук - каже Славов. 

Како је за „Дневник” казао председник синдиката грађевинских радника Војводине Јосип Модић око 500 радника је ангажовано на потезу Мишелука, за изградњу ковид болнице и за околне радове на саобраћајницама.

- Током короне су тражени плацеви за изградњу стамбених објеката и кућа, а како је кренула изградња болнице, потражња је још већа. Траже се парцеле од 500 до 3.000 квадрата. Има и случајева да људи купују земљу да би улагали, јер очекују да ће на том потезу све бити скупље - каже Модић.

На почетку Алибеговца , каже, у плану је изградња девет зграда и 14 вила са базенима што ће бити јединствено насеље у Србији.

- Суграђани са сремске стране очекују да ће се инфраструктура са Мишелука проширити и на друге делове попут Алибеговца и Карагаче, како би били комплетно комунално опремљени - закључио је Модић. 

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

План да део Петроварадина, познат по тркама и брзој вожњи буде модерно блоковско насеље попут Новог Београда датира још из седамдесетих година.

Тада се Мишелук у градским плановима спомињао као зона за породично становање, јер је постојала идеја да се Нови Сад шири ка сремској страни, односно баш на овом простору. Данас је насеље Мишелук слабо насељено и ту се углавном налазе породичне куће.

Тада је и путна инфраструктура прављена за потребе овог насеља, па је део ауто-пута Е75 требало да прође данашњом трасом од тунела ка Алибеговцу, али се одлуком тадашњег покрајинског руководства то избегло. На самом ободу Мишелука данас постоји елитно насеље Татарско брдо, које је кренуло да се гради почетком 1980-их. Међутим, ту и данас постоји велики број улица које нису потпуно асфлатиране, али су куће и виле импозантне. Ово је последица непланске градње овог насеља. Модерни блокови, уместо на Мишелуку, изграђени су на подручју данашњег Новог насеља.

На Мишелуку је у склопу свих планова изграђена зграда Радио-телевизије Војводине, која је срушена 1999. године у НАТО агресији. Зграда је окружена шумом и магистралним путем.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Градоначелник града Новог Сада Милош Вучевић је у ранијим изјавама казао да ће потпуно бити промењен Мишелук, да је тамо зграда РТВ на једном крају, и болницу на другом и да остаје предиван потез који треба да се развија, али ту треба да буде и обданишта, школа, паркови…

Говорећи о важности изградње ковид болнице, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је казао да је она немерљива. - Некада су нам затварали фабрике, али сада више ништа није исто. Ово је гаранција да ћемо имати нове инвестиције, јер без здравља немамо ништа - поручио је Вучевић. Он је истакао да ће Град Нови Сад учинити све да радови буду завршени у року, поручивши да са ковид болницом следи препород читавог Мишелука који ће, како је истакао, бити једна од најатрактивнијих локација за живот у читавом граду Новом Саду.

Додао је у ранијим изјавама да се урбанистима не игра са неком великом спратношћу, да ће то бити једно лепо резиденционално насеље, а спратност ће бити П+1 или П+2.

Вучевић је као посебно атрактивну парцелу издвојио ону на којој се налази стара бетоњерка, поред нове зграде РТВ и рекао да би ту могао бити изграђен хотел или зграда са прелепим погледом на град. Између осталог, а како смо већ писали на градилишту болнице на Мишелуку у току је постављање електромашинске опреме, занатски и инсталатерски радови, изградња сервисних и прилазних путева и повезивање јавног осветљења.

Како су болничке зграде под кровом и фасадом, може се претпоставити да ће 1. септембра, када је заказано отварање ове здравствене установе са око 600 кревета, Нови Сад добити нову болницу, која би, према најавама званичника, након обуздавања коронавируса, требало да постане Градска болница.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
План из седамдесетих година

План да део Петроварадина, познат по тркама и брзој вожњи буде модерно блоковско насеље попут Новог Београда датира још из седамдесетих година.

Тада се Мишелук у градским плановима спомињао као зона за породично становање, јер је постојала идеја да се Нови Сад шири ка сремској страни, односно баш на овом простору. Данас је насеље Мишелук слабо насељено и ту се углавном налазе породичне куће.

Слађана Аничић Илић

 

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести