Субвенције повећале тражњу: Цена новог бицикла и до 90.000 динара

НОВИ САД: Градске субвенције за куповину бицикала утицале су на то да се потражња за двоточкашима повећа, а Новосађани се, како кажу продавци, у већини случајева одлучују за куповину оних до 25.000 динара.
b
Фото: Dnevnik.rs

Поново се додељује 10.000 динара за куповину бицикала, те се као и прву пут када је расписан јавни позив очекује велико интересовање Новосађана.

- Једва сам успео да конкуришем за 10.000 динара. Чекао сам 40 минута и на крају сам ушао у првих 600 кандидата. Купио сам бицикл за 25.000 динара. Ћерка је бирала модел и то је био рођендански поклон. Много ми помаже то што ми је 10.000 динара враћено - каже Дејан З.

Продавци, с друге стране, кажу да је пре куповине добро потковати се знањем о моделима бицикала, како не бисте дошли у ситуацију да исти морате да мењате јер вам, из различитих разлога, не одговара.

- Бицикл без брзина кошта од 18.000 до 22.000 динара, све преко тога су модели са брзинама. Када разговарамо са купцима, свакако им препоручујемо да купују моделе са брзинама јер су лакши за вожњу, поговото старијим људима. Дешавало се да старији људи враћају моделе које купе, а без брзина су, пошто им је тешко јер немају довољно снаге да возе такав бицикл, каже продавачица З.Т. из продајног објекта “Фанатик” у Железничкој улици. Повећана је, каже, потражња за двоточкашима од када је расписан јавни позив за доделу субвенција и ускоро очекују поново већи прилив купаца.

Овде има и потражње за дечјим бициклима, који коштају од 10.000 до 20.000 динара. Цена зависи од величине модела, па су јефтинији они за млађу децу. У овом објекту могућ је и сервис двоточкаша, а гужва је толика да се чека по дан на поправку бицикла.

Док градски модели, углавном, долазе у пакету са корпом, блатобранима, пактрегером, звоном и светлима, брдски, односно МТБ захтева додатно улагање. По искуству продаваца са којима смо разговарали, момци се чешће одлучују за МТБ јер су они направљени тако да могу да се возе по равним површинама и шумским стазама. Почетна цена је од 20.000 па све до 90.000, колико коштају боље опремљени модели.


Друштво за промоцију природе Србије

Друштво за промоцију природе Србије ће спровести програм подршке за набавку бицикла за 2022. годину. Комисија је ту одлуку донела јуче, а на коначној ранг листи, поред изабраног Друштва, налазили су се Бициклистички клуб „Дубл“ и Спортско удружење за екстремне спортове „Буксиленд“.

Трећи круг поделе субвенција од 10.000 динара за куповину бицикла за Новосађане треба да буде завршен до 30. маја, а за субвенције је из буџета Града издвојено 20 милиона динара. Од тог износа ће два милиона припасти Друштву за промоцију природе Србије, док је преосталих 18 милиона  намењено искључиво за набавку бицикала, односно, субвенције треба да добије 1.800 суграђана.

Д. А.


Фото: Dnevnik.rs

Електрични бицикли, за којима, такође, влада велико интересовање, коштају од 50.000 до 70.000 динара. Ове моделе бирају пензионери.

Када је реч о пратећој опреми и она захтева додатна улагања.

Звонца коштају од 600 па навише, светла је могуће пазарити за 500, а она квалитетнија коштају и до неколико хиљада динара. Корпе су до пар хиљада динара.

Крађа бицикала у Новом Саду и даље је, нажалост, актуелна па је добро размишљати и како га после куповине сачувати. Такозване сајлице коштају око 1.000 динара, а браве од каљеног челика од 3.000 па на више.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести