Стигло 7.000 тона цеви за Турски ток у Луку Нови Сад

НОВИ САД: Од раног јутра у Луку Нови Сад и данас стижу тегљачи који вуку барже са цевима за Турски ток, а даље настављају пут за Шајкаш, па за Тител и даље. 
е
Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Лука врви од радника који дочекују барже, а процедура пре него оне буду претоварене на камионе за даљи транспорт је ригорозна. Таква слика понавља се из дан у дан, од када су почели да стижу контигенти цеви за гасовод који пролази кроз Србију. 

До сада је у Луку стигло, претоварено и даље транспортовано око 7.000 тона цеви, а до децембра, када би овај део посла требало да буде завршен, бић допремљено око 50.000 тона цеви. Свака цев тешка је 5.270 килограма, а дугачка 12 метара. 

Сваку цев која стигне у Луку, а пре него што буде претоварена са баржи на камионе и транспортована даље, руски инспектори детаљно прегледају. Ово је само један део процеса, који осликава како изгледају припреме за изградњу Турског тока кроз Србију, дугог 403 километра. 

Гасовод у Србију из Бугарске улази код Зајечара, протеже се до Кањиже, а код Хоргоша излази у Мађарску. 

Трасу националног магистралног гасовода од бугарске до мађарске границе, којом ће бити допреман гас из Турског тока, пројектовао је италијанско-српски конзорцијум "Сајпем-Србијагас", а припремне радове обављају српске фирме. 

Три компаније из Италије и Немачке, које ће бити главни извођачи за овај део гасовода, биће ангажоване и за његов пролазак кроз реке Дунав и Тису. Цеви ће бити постављене и испод река Црни Тимок, Велика Морава и Тамиш.

Док се радници у Луци Нови Сад баве смештањем контејнера и цеви, неколико десетина километара даље, у Шајкашу, радници багерима и булдожерима равнају терен, припремају за постављање цеви, неке су већ заварене. 

Осим у Шајкашу, припремни радови трају и на деловима осталих деоница. Прва је од бугарске границе до Ћуприје, друга од Ћуприје до Дунава, трећа од Дунава до Зрењанина и четврта од Госпођинаца до Суботице. 

Грађевинске дозволе добијене су за трећу и четврту деоницу, док се за прву очекује да ће бити издата ових дана.

Припреме терена, од копања канала до заваривања цеви, увелико трају на још неколико локација у Србији. Очекује се да и Бугарска почне градњу своје деонице у јуну. Тамо тренутно раде на другој цеви гасног интерконектора са Турском.

Агенцији за енергетику Србије прошле године стигао је захтев "Гастранса" за изградњу деонице Турског тока кроз Србију. 

У "Гастрансу" 49 одсто власништва има "Србијагас" има 49, а 51 руски "Гаспром".

Агенција је у новембру прелиминарно донела позитивно решење у складу са српским Законом о енергетици. Решење је усклађено са Трећим енергетским пакетом Европске енергетске заједнице. 

У финансирању изградње националног магистралног гасовода акционари "Гастранса" - "Србијагас" и "Гаспром", учествоваће са 30 одсто, а остало ће бити пројектно финансирано.

Према најавама, Турски ток кроз Србију требало би да буде завршен до краја године, а читавом региону, најавили су надлежни, обезбедиће сигурност у снабдевању гасом.

Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / bb
Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / bb
EUR/RSD 117.5802
Најновије вести