Старијима на услузи 114 волонтера Црвеног крста

– Од 16. марта у 8 часова до 22. марта у 24 сата примљено је укупно 1.850 позива преко кол центра 4871-700, од тога је евидентирано 539 захтева старијих суграђана, а волонтери Црвеног крста Новог Сада обавили су 369 посета – рекао је за „Дневник” секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић.
ф
Фото: Црвени крст Новог Сада

– Црвени крст је ангажовао 114 волонтера који су видно обележени и носе идентификационе картице, а у претходном периоду су успели да подмире све потребе старијих. Они одлазе у кућне посете и набављају намирнице, средства за хигијену и лекове, поштујући здравствене препоруке које се односе на спречавање ширења инфекције коронавирусом.

Како каже, волонтери не улазе у стамбене јединице, већ од грађана старијих од 65 година, којима је Влада Србије предложила да не напуштају своје домове јер су најугроженији, узимају наруyбине, затим одлазе и купују оно што им је наручено. Након повратка фотографишу фискални рачун, који шаљу у централу Црвеног крста Новог Сада путем „Вајбера” да би се избегле могуће злоупотребе.

Волонтери иду у кућне посете и набављају намирнице, средства за хигијену и лекове, поштујући здравствене препоруке (Драган Лазић)

– У систему Црвеног крста Новог Сада ангажовани су и волонтери „Цолор медиа цоммунитатионс”-а, који на захтев наших старијих шетају кућне љубимце – каже Лазић. – Црвени крст Новог Сада, на основу обављених разговора, одређује приоритете, а то су болесни суграђани који су се обратили за помоћ у снабдевању лековима. У сарадњи с Центром за социјални рад, а након извршене набавке основних намирница, настојаћемо да задовољимо потребе суграђана у стању социјалне угрожености, у виду хуманитарних пакета. Издата је наредба Градског штаба за ванредне ситуације Дирекцији за робне резерве да, у сарадњи с Црвеним крстом Новог Сада, обезбеди појединачне пакете с основним намирницама за све пензионере у граду чија месечна пензија не прелази 30.000 динара. Тренутно се обављају оперативне радње у вези с набавком и дистрибуцијом.

По Лазићевим речима, у оквиру програма Народне кухиње Црвеног крста града, сваког радног дана се деле кувани оброци за 600 корисника на два пункта: у Клубу пензионера „Олга Петров” (Футошки пут 67), где се сервира 264 кувана оброка, и у Футошкој улици 14, где се служи 336 куваних оброка. За старије суграђане који су корисници тог програма, али због здравственог стања нису у могућности да дођу у неки од пунктова, следовања се достављају на кућну адресу. Њих има око 65.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести