Сређују се оштећења на Мосту слободе

У склопу одржавања мостова на територији Новог Сада, недавно је почела поправка оштећења на Мосту слободе.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Постављени су знаци с обавештењем о радовима и за забрану кретања пешака, камиони су почели да довозе материјал, а у траци до пешачке стазе из правца Сремске Каменице налази се арматурна мрежа и туда се креће грађевинска механизација.

Одржавање мостова Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције поверила је у септембру новосадском предузећу МДЈ „Мост-НС”, које ће за тај посао добити готово 19,8 милиона динара. Поправка оштећења требало би да буде завршена за 120 календарских дана, а новосадско предузеће ће за све радове морати да да две године гаранције.

Истој фирми поверен и преглед мостова на територији Новог Сада, с оценом стања и предлогом мера заштите, и за то им је плаћено 4,26 милиона динара.

Фото: Дневник (В. Фифа)

У оквиру припремних радова, између осталог је предвиђена и израда елабората о поправци пешачких стаза и коловозне плоче на мосту, затим постављање, одржавање и демонтажа саобраћајне сигнализације. Након припреме ће уследити демонтажа, уклањање и рушење асфалтног коловоза, бетонских ивичњака, армиранобетонских коруба с ливеним асфалтом, те рушење армиранобетонских конзолних препуста коловозне плоче и демонтажа оштећених челичних маски пешачке стазе.

Кад све то буде завршено, почеће бетонски и армирачки радови, затим постављање хидроизолације на новим деловима коловозне плоче и пешачким стазама, као и израда заштитних премаза и томе слични радови.

Мост слободе отворен је за саобраћај 1981. године, а за време бомбардовања 1999. је оштећен и након тога од 2003. до 2005. године реконструисан. Из рупа на пешачким стазама већ одавно расте коров, а неретко су удубљења у асфалту прекривена и пластичном и папирном амбалажом.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести