СР. КАРЛОВЦИ: Усвојена одлука о продаји земљишта „Универекспорту”

Одборници карловачке Скупштине усвојили су на јучерашњој седници ребаланс овогодишњег општинског буџета с амандманом који је члан Општинског већа задужен за финансије Мина Минић поднео на самом заседању, што је преседан у парламентарној пракси у Сремским Карловцима у последње две деценије.
Odbornici karlovačke Skupštine foto: Z. Milosavljević
Фото: Одборници карловачке Скупштине фото: З. Милосављевић  

Прихваћена је иницијатива о продаји грађевинског земљишта привредном друштву „Јавор”, као и одлука о закључењу уговора о продаји земљишта „Универекспорту”. Усвојена је одлука о именовању улица и заселака, донето решење о именовању тима који треба да реализује пројекат јавно-приватног партнерства за јавну расвету и дата сагласност за  измене годишњег програма пословања ЈКП „Белило”. Због недостатака у елаборату о продаји земљишта СЗР „Еурофлекс”, тај документ се после девет месеци поново нашао на дневном реду Скупштине и с унетим изменама јуче је усвојен. Локални парламент је такође због недостатака у тексту поништио одлуку о братимљењу с кипарском општином Героскипу.

Како је рекао Мина Минић, суштина амандмана који је поднео је у томе да одређене ставке, позиције и конта у предлогу ребаланса треба накнадно преправити јер је утврђено да постоји потреба за тим.

– Раније није било времена за то јер је одласком начелнице Одељења за финансије и буџет настао кадровски вакуум. Мало се пожурило с одлуком о ребалансу, па је накнадно утврђено да неке ставке треба кориговати, но, на срећу, ипак смо на време реаговали – рекао је Минић.

Образлажући амандман, он је истако да „Скупштина треба закључком да овласти Општинску управу да пре објављивања ребаланса сачини пречишћен текст одлуке и унесе све предложене промене”.

По предлогу одлуке о изменама и допунама буyета, који је достављен одборницима, приход у општинској каси увећава се с првобитно планираних 447 милиона динара на 492,4 милиона. Председник општине Ненад Миленковић у прилог ребалансу рекао је да се њиме приход повећава 45.439.000 динара, од чега је 20,3 милиона динара из текућих прихода, а 25 милиона динара су дотације с виших нивоа власти. Напоменуо је да је пре два дана потписан уговор с Покрајинским секртаријатом за енергетику, грађевинарство и саобраћај о додели 15 милиона динара за изградњу пристаништа, које је назвао капиталним и суштински развојним пројектом за Карловце. Од расхода предвиђених ребалансом, навео је пола милиона динара за јавну набавку за спровођење капиталног пројекта јавно-приватног партнертва за јавно осветељење и обнову јавне расвете у Карловцима, 1,2 милион за израду студије да би се конкурисало код Канцеларије за управљање јавним улагањима за доделу пара за реконструкцију и изградњу водовода и канализације, 4,5 милиона динара за припрему пројекта санације атарских путева, као и три милиона за геомеханички елаборат за потребе Плана детаљне регулације Ешиковачких винограда и пристаништа.

Шеф опозиционе одборничке групе Српске радикалне странке Драган Тришић тражио је да се седница одложи због поднетог амандмана да би се одборници упознали с предлозима које он предвиђа, али пошто то није прихваћено, истакао је да је предложени ребаланс нереалан и „надуван“ за 150 до 160 милиона. Питао је ко је сачинио такав ребаланс, будући да је општинско Одељење за буyет десетковано, и додао да је општинска власт погазила Закон о буџетском систему јер је изостао извештај о деветомесечној реализацији буџета. Истакао је да деветомесечни извештај намерно није приказан јер се прикривају расходи који су већи од прихода. Навео је и да су одлуци о ребалансу наведени нетачни подаци о стању на општинском рачуну и назвао га смртном казном за Карловце.

З. Милосављевић

Vinogradi
17.11.2019 • 19:11
Da li neko u vlasti SO S.Karlovci misli o mestanima Karlovackih vinograda,

vec samo o ubiranja poreza, kada cemo dobiti normalne uslove za zivot...?

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести