СПОРТОМ ДО ЗДРАВЉА Вања Рељин, члан пливачког клуба „Нови Сад”

Вања Рељин је четрнаестогодишњак који ће у септембру поћи у завршни разред ОШ „Јован Поповић”.
 Vanja Reljin  Foto: V. Fifa
Фото: Вања Рељин  Фото: В. Фифа

Од четврте године иде на пливање, а временом је заволео спорт који стручњаци, и не само они, препоручују свакоме, младима нарочито. Власник је два државна кадетска рекорда, која сматра својим досадашњим најзначајнијим спортским успесима, у нади да ће их у догледно време бити још.

– Као и многе малишане, родитељи су ме одвели у школицу пливања на базен на Спенсу – сећа се почетака Вања. – Плашио сам се дубоке воде, а временом је тај страх ишчезао. Интересантно, као мали често сам био прехлађен, а редовни одласци на пливање помогли су ми да ојачам имунитет и очврснем.

Будући осмак се озбиљно посветио тренинзима пливања у Пливачком клубу “Нови Сад”, а временом му је омиљена дисциплина постала мешовито на 200 метара.

– Ту су обједињена сва четири стила: делфин, леђно, прсно и краул. Први рекорд остварио сам на Државном кадетском првенству у Крушевцу у 50-метарском базену у времену два минута, 17 секунди и 53 стотинке, док сам на Јуниорском државном у 25-метарском базену деоницу од 200 метара препливао за два минута, 15 секунди и 17 стотинки – истиче Вања.

Фото: Вања Рељин после рекорда у Крушевцу  Фото: Пливачки савез Србије 

Наводи да је до сада највише напредовао уз стручни рад тренера Славка Памучине, док је однедавно прекомандован под надзор Ђорђа Агбабе.

– Нисам дуго имао императив резултата нити сам се оптерећивао рекордима, али сам временом увидео да редован и жесток тренинг, уз предан рад, у спорту донесе и тај део задовољства – каже наш млади саговорник. – Ипак, не морају у пливању сви да јуре рекорде, тај спорт је одличан за психофизички развој. Ако ништа друго, сваки пливач имаће лепу фигуру, а они најупорнији имају шансу да остваре и значајније резултате.


Подршка родитеља

Када је о школским предметима реч, Вања каже да више од осталих предмета воли физичко и ликовно. Физичко је јасно због чега, а откуд љубав према ликовном?

– Тај уметнички таленат сам очигледно наследио од родитеља, који  ми, када је о пливању реч, дају највећу подршку. Понекад у томе претерају, али се много не обазирем. Док пливачка трка траје, настојим да се концентришем искључиво на деоницу, па њихове савете из публике и не чујем – каже уз осмех Вања.


Вањи је упорност до сада четири пута омогућила да буде увршћен међу 12 најбољих вршњака, на зимском кампу Пливачког савеза Србије у београдском Кошутњаку.

– Тренирам шест пута недељно, а свестан сам тога да за још озбиљније резултате и одрицања морају да буду већа – не крије Вања. – Није ми свеједно што половину школског распуста морам да посветим пливачким такмичењима која трају до краја јула, па ми за друштво и одмор практично остане само август. Ипак, није ми жао јер сам се посветио пливању, а за дружење, игрице и вожњу бициклом увек пронађем слободно време.

Што се будућих планова тиче, Вања је изгледа чврсто одлучио да остане у пливачким водама.

– По завршетку основне школе покушаћу да се упишем у спортско одељење неке гимназије која нуди ту могућност. Пођеднако интересантна опција је и да покушам да се упишем на Пливачку академију у Мађарској јер у тој земљи још већу пажњу посвећују младима који су се определили за спорт – наглашава Вања.

С. Савић

 

Пројекат „Нови Сад – Спортом до здравља” је реализовао ДВП Дигитал уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести