Спомен-збирка Павла Бељанског: Милена Павловић Барили и амерички Вог

НОВИ САД: Предавање Ивана Делача Милена Павловић Барили и амерички „Вог“, биће одржано у четвртак, 18. октобра, у оквиру пратећег програма изложбе „Maison Barilli: Belgrade/New York“, у Спомен-збирци Павла Бељанског.
milena pavlovic barili vog
Фото: Youtube Printscreen

Преводилац капиталних студија о Милени Павловић Барили и истраживач њеног живота и рада у САД, Иван Делач, одржаће предавање о ангажманима једине спрске уметнице чија се илустрација нашла на насловној страни престижног модног часописа „Вог“.

У предавању се износе нека сазнања о ангажману Милене Павловић Барили у америчком „Вогу“ од децембра 1939. до средине 1941. године и о људима с којима је у њему сарађивала. Говори се и о другим уметницима чије су се модне илустрације појављивале у „Вогу“ у истом периоду. Предавање чини део ауторове серије чланака назване „Нови прилози за биографију Милене Павловић Барили“.

Улаз је слободан.

Подсећамо, у Спомен-збирци Павла Бељанског у току је изложба „Maison Barilli: Belgrade/Newe York" реализована у сарадњи с Фондацијом Миленин Дом – Галеријом Милене Павловић Барили из Пожаревца, под покровитељством Покрајинског секретаријата културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Генерали осигурање Србија.

Поставка посвећена Милени Павловић Барили базирана је на мастер раду Стефана Жарића „Модна илустрација Милене Павловић Барили (1926–1945)", који је награђен 2017. године Наградом Спомен-збирке Павла Бељанског. Премијерно приказана у Галерији Милене Павловић Барили у Пожаревцу у децембру 2017. године, изложба од 52 експоната представља прву поставку у историји националне историје уметности посвећену искључиво модним илустрацијама српске мултимедијалне уметнице: сликарке, модне илустраторке и дизајнерке.

Посетиоци изложбе могу да виде до сада неизлагане и непубликоване модне илустрације које је уметница стварала у Београду, Минхену, Паризу и Њујорку, од којих су неке објављиване у часописима попут Вога и Харперс базара. Милена Павловић Барили је уметничку каријеру започела управо као модна илустраторка, чиме се бавила до смрти у америчкој модној престоници, Њујорку, 6. марта 1945. године. Уз Надежду Петровић и Марину Абрамовић, она је најизлаганија српска уметница.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести