СОС Женски центар доступан радним данима и суботом

Ових дана често се могу видети садржаји позитивног карактера када је у питању изолација с породицом због ванредне ситуације, али да за неке она представља додатни проблем, потврђује координаторка СОС Женског центра Ивана Перић, која наводи да услови социјалне изолације у великој мери могу интензивирати насиље у породици.
СОС Женски центар
Фото: СОС Женски центар

Ипак, она наглашава да ванредно стање не сме бити оправдање за нереаговање и игнорисање тог великог социјалног проблема.

Такво размишљање дели и покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић, који преко саопштења наводи да је, по подацима Светске здравствене организације, свака трећа жена бар једном доживела физичко или сексуално насиље. Он истиче да су особе које доживљавају насиље у породици сада приморане на то да остану у свом дому с насилником, изоловане од других људи, те да такви услови омогућавају појачану контролу жртве од стране насилника и отежавају јој могућност да га напусти.

„Претње да ће се напасти на живот или тело, дрска или безобзирна понашања којима се угрожава или спокојство или телесни интегритет или мирно душевно стање, ситуације су у којима друштвена реакција не сме и неће изостати ни сада. Осим што ће већину времена морати да проводе у истом простору с насилником, многи ће у овом периоду имати смањене приходе и/или повећане трошкове живота, што ће им додатно отежати могућност да напусте насилника. За децу која су и сама трпела или и даље трпе насиље у породици, школе представљају уточиште, а пошто су све васпитно-образовне институције затворене до даљњег, повећана је могућност интензификације конфликта и агресије према њима”, наводи проф. др Зоран Павловић у саопштењу, и додаје да је сада неопходно учинити доступним деци и родитељима све потребне информација о сервисима помоћи и подршке, нарочито на дигиталним платформама.


Контакт

СОС Женски центар је одлучио да и током овог периода буде доступан радним данима и суботом од 17 до 21 час на број 069/193-68-99. Осим тога, СОС центар ће моћи да помогне и путем мејла soskonsultacije@gmail.com, док ће психолошко саветовалиште радити онлајн, а заказивање је могуће на број 061/641-29-92.

Покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић такође апелује на све особе које су преживеле или и даље трпе насиље, да га пријаве, јер и у оваквим околностима државни органи и институције дужни су, како наводи, да обезбеде одговарајућу и правовремену подршку и заштиту. Он подсећа на то да у Србији постоји 13 сигурних кућа, односно прихватилишта за жене и децу који су доживели насиље.


Ни новосадски СОС женски центар није престао да ради, а у последњу недељу дана с проблемом му се обратило пет жена, и то углавном у касним вечерњим сатима. Координаторка Центра Ивана Перић за „Дневник” наводи да очекује пораст насиља у породицама, али и да се плаши јер сматра да жене тренутно тешко могу доћи до њих. На то, како каже, утиче недоступност савремене технологије, али и недостатак простора код куће, а самим тим и ризик жртве насиља уколико је насилник чује.

– Сада је приоритет брзо деловање и процена ризика, као и добре информације о томе како се склонити од насиља и како повећати безбедност, а ми смо ту да свима помогнемо – нагласила је Ивана Перић. – Изолација је велики проблем из два разлога: први је тај што жене немају коме да се обрате или где да оду, а сад је, због безбедносних мера, отежано пријављивање и тражење подршке. Други разлог је самоизолација, која и јесте механизам насиља. Насиље ће повести финансијски проблеми, неизвесност која влада, све то што повећава стрес и тешкоћу да изађемо на крај у тако стресним околностима, готово трауматским, јер сви смо у кризи. Самим тим, то све појачава и превладавање емоција и неизласка на крај с проблемима па се онда може повећати и злоупотреба алкохола и психоактивних супстанци, што је повезано с ризиком насиља.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести