Служба лабораторијске дијагностиге слави 38 година рада

Служба лабораторијске дијагностике, једна од девет служби у оквиру Дома здравља “Нови Сад” прославља 38 година рада.
w
Фото: pixabay.com

Специфичност рада те Службе темиљи се на узорковању и анализи биолошког материјала. Покрива територију Новог Сада, приградских насеља и општину Сремски Карловци. Поред три централне лабораторије, анализе узорака раде се још на 23 пункта. Узорковање биолошког материјала, сем на пунктовима, обавља се и у кућним условима по налогу изабраног лекара.

У Служби лабораторијске дијагностике пацијенти се не заказују, већ се примају одмах, односно чим електронским путем лабораторија добије упут од лекара. Након оверавања налаза резултати се путем лабораторијског информационог система прослеђују у електронски картон пацијента, што их чини видљивим за све лекаре Дома здравља, те пацијент не мора одлазити на шалтер лабораторије.

Током 2018. године у Служби је урађено два милиона анализа (општих хематолошких и биохемијских анализа у крви, серуму, урину и фецесу, као и анализа коагулације), односно у просеку је сваком грађанину Новог Сада, свих узраста, урађено по осам анализа.

Осим тога, Служба учествује у скрининзима: рано откривање карцинома дебелог црева, раном откривању кардиоваскуларног ризика и дијабетесе типа 2. Рад лабораторије је акредитова на седам година и оцењен највишом оценом.

        С. К-ч

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести