Следи поправка стаза на Футошком путу и у Футошкој улици

Нови Сад је одувек био познат као бициклистички град, а љубитељи двоточкаша прву стазу су добили шездесетих година прошлог века на Футошком путу.
biciklisti, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Протеклих година изградњом саобраћајница и њиховом реконструкцијом граде се и бројне модерне бициклистичке стазе, попут оне на Булевару Бате Бркића, али приградска насеља, осим Ветерника и Футога, и даље нису добро повезана са градом.

Како наглашавају у Градској управи за грађевинско земљиште и инвестиције, у плану је уређивање пешачких и бициклистичких стаза на делу Булевара Михајла Пупина, од Јеврејске до Улице Жарка Зрењанина и на Тргу незнаног јунака, и реконструкција надстрешница с пролазом за бициклисте на подземним пешачким прелазима, за шта је у току израда техничке документације. У изради је и техничка документација за реконструкцију стаза у Футошкој улици и на Футошком путу у дужини од седам километара, за изградњу пешачке и бициклистичке стазе дуж Буковачког пута, на деоници од Петроварадина до Буковца,  као и за уређење бициклистичко-пешачке стазе са јавним осветљењем у делу улице Војводе Путника, од кућног броја 79, и делу Улице Каменички пут у Сремској Каменици.

Градска управа за саобраћај израдила је и техничку документацију за изградњу бициклистичке стазе Нови Сад – Руменка – Ирмово - Кисач- Ченеј, дуге 19,83 километара, како би се развијао интернационални бициклистички саобраћај и ради повезивања с међународним бициклистичким коридорима.


Бициклом од Новог Сада до Бегеча

Међу великим инвестицијама је изградња бициклистичке стазе Нови Сад-Бегеч која припада једном од три коридора који пролазе кроз Србију, односно коридору “EuroVelo 6” који се протеже од Атлантика до Црног мора.

Деоница Нови Сад–Бегеч мањим делом води кроз урбану зону, док у дужини од око 23 километра траса иде насипом уз Дунав. До сада је у изградњу дела трасе уложено око 96 милиона динара. Током 2017. године изграђена је деоница од Дунавске улице у Футогу до изласка из Футога према Бегечу, у дужини од 1.727 метара, а током предходне године део од изласка из Футога до Обалске улице у Бегечу, у дужини од 4.548 метара. Из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције кажу да ће изградња стазе Нови Сад-Бегеч бити наставњена, пошто је у току израда пројектне документације за деоницу дугу 10,5 километара, од Улице Симе Матавуља у Новом Саду до Дунавске улице у Футогу, а уговорена вредност је 1,8 милиона динара.


Протеклих година поправљене су бројне бициклистичке стазе и то на Футошком путу, од бензинске пумпе „Мол“ до пешачког прелаза код Суботичке улице, у Улици Максима Горког - непарна страна од Сутјеске до Стражиловске улице и парна страна од Трга Димитрија Туцовића до Стражиловске улице, у Народног фронта, на Булевару краља

Петра Првог од Булевара ослобођења до Гагаринове, од Гагаринове до Паје Марковића и од Париске комуне до Руменачке, као и у Фрушкогорској, Руменачкој, Индустријској, Партизанској и Кисачкој улици, на Сентандрејском путу, те у делу Улице Иве Андрића.

У Удружењу грађана “Новосадска бициклистичка иницијатива” задовољни су реконструкцијама и изградњом стаза и што Град има слуха за потребе бициклиста. Међутим, како кажу, било је година кад се уопште није улагало у бициклистичку инфраструктуру.


Вожња кроз Европу

Пројекат “Ride across europe” -Вожња кроз Европу, који је имао за циљ повезивање европске бициклистичке мреже путева и бољу везу регионалног пута са међународним путем Е-75, реализован је пре шест година новцем који је обезбеђен из ИПА фонда Европске Уније. Изграђена је бициклистичка стаза на Темеринском путу од Приморске улице до аутопута у Новом Саду у дужини око два километра.


- Стазе које су у најгорем стању и с највише оштећење свакако су оне у Футошкој улици и на Футошком путу - каже председник Удружења Марко Трифковић додајући да осим тих улица, неки проблеми с којим се бициклисти суочавају, даље опстају. - Реч је о “артерији” која повезује центар с периферним деловима града и коју би многи радо користили, али је нажалост избегавају због стања у ком се налази. Добили смо охрабрење да би у зависности од стања у буyету поправка у Футошкој улици и на Футошком путу могла почети с јесени и то од Булевара патријарха Павла ка Булевару Европе, а у плану је да стаза буде одмакнута од дрвореда и тиме би се проширио зелени појас, и уредио тротоар.

Према процени “Новосадске бициклистичке иницијативе”, барем десет одсто учесника у саобраћају чине бициклисти, те истичу да би било идеално када би убудуће, заједно с надлежнима, крајем године израдили пресек стања, односно констатовали шта је урађено када је реч о  бициклистичком саобраћају, шта Град планира да ради у наредном периоду, на којим местима у граду је потребно додатно улагање у бициклистичке стазе и слично.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести