Слаб одзив жена на едукацију самопрегледа дојки у ДЗ Нови Сад

НОВИ САД: Уколико имате изражене вене у дојкама, брадавица почиње да се увлачи, једна дојка расте у односу на другу или подсећа на поморанџину кору, све су то знаци који указују да је дошло до промене која може да буде малигна, односно да резултира раком дојке.
rak dojke samopregled
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Међутим, упркос могућности самопрегледа, велика стопа морталитета жена је управо због тога што се касно јављају лекару и све то из страха да не сазнају да имају неки проблем. У Србији најчешће важи парола „ваљда мене неће”, а доказ томе је и поприлично безуспешна акција, односно едукација самопрегледа дојки коју је организовао Превентивни центар Дома здравља „Нови Сад” у објекту „Др Јован Јовановић Змај”, поводом Националног дана борбе против рака дојки, а на коју се одазвао веома мали број жена.

Да је акција била врло успешна, статистика не би била каква јесте, истиче координаторка Превентивног центра Весна Имброњев.

Како додаје, то је један велики проблем јер, уколико пацијент примети промену, самим тим се може рећи да је болест излечива у чак 90 одсто случајева.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Значај самопрегледа дојке је у томе што се жене ослобађају страха од одласка на скрининг, оне саме, кад се прегледају, уче да посматрају своје дојке и како да, евентуално, виде било какву промену, казала је наша саговорница.

Самопреглед је најбоље радити једном месечно и то у првих десетак дана након менструације, јер су тада дојке мекане и нису напете, те је лакше напипати промене у грудима.

Здравствена свест је генерално ниска код нас, али је у Војводини прилично развијена у односу на остале делове Србије, али и даље није као што би требало да буде, наводи наша саговорница, додајући да је финансијски моменат врло значајан и представља препреку када је реч о контролисању здравља.


Признање Весни Имброњев

Откако се од 2013. године признање за допринос у раду на превенцији рака дојке додељује, ове године је награда први пут отишла у руке медицинске сестре и то коориднаторке Превентивног центра Дома здравља „Нови Сад” Весне Имброњев, која је у свом десетогодишњем раду едуковала 17.956 жена о самопрегледу дојки.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Јуче јој је уручено признање које додељује корпорација „Авон” која се бави превенцијом рака дојки, у сарадњи са Министарством здравља РС, Институтом за јавно здравље Србије и Фондом Б92.


Како додаје, превентивни прегледи ништа не коштају и то би требало да се зна како би се жене јавиле.

Имамо и добро развијену мрежу здравствених институција у Војводини и лака је доступност до услуге која је потребна. Такође, превентивни прегледи не траже да буду одмах и сад одрађени, већ може да се сачека и по неколико месеци ако је потребно, каже Имброњев.

Л. Радловачки

Neso
20.03.2019 • 22:17
Sjajno je to sto je organizovan pregled i edukacija zena ali porazavajuce je to sto je organiozovan u poeriodu kada 90posto zena ne moze da dodje a to je u vreme radnog vremena zena kje treba da nauce.Pitam ja zdravstvo i doktore zasto onda organizuju kada vec nece da ucestvuju i pruze poimoc kada je njima potrebna a ne kada je doktorima i osoblju lakse.
EUR/RSD 117.5825
Најновије вести