Скупштина Новог Сада усвојила ребаланс буџета: Највише новца за нове аутобусе

Ребаланс градског буџета, којим је распоређено око три милијарде динара, усвојен је већином гласова на седници новосадске скупштине.
skupstinaGrada25062019_1RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Владајућа већина предвођена СНС-ом током расправе у Скупштини града наглашавала је да ће новац, између осталог, бити употребљен за обнову трећине возног парка ЈГСП „Нови Сад“, поправку путева, изградњу дома здравља на Адицама, наставак изградње музичко-балетске школе, дотле је опозиција, односно СРС, ДС и  Покрет „Доста је било“, замерала на великом суфициту, изостанку великих пројеката и трошење ребаланса за, како су рекли, „шминкање града у предизборне сврхе“.

Нови износ новца у градској каси којим ће град располагати у овој години износи скоро 29,44 милијарде динара и за 11,3 одсто већи је од првобитно планираног. Међутим, у обраћању новинарима пред саму седницу градоначелник Милош Вучевић најавио је и могућност новог ребаланса у септембру, којим би се кориговала намена новца за пројекте који не могу бити остварени у овој години, те били уврштени и увећани изворни приходи градске касе.

Вучевић је, одговарајући на критике и предлоге опозиције (заправо одборничких група СРС и ДЈБ, пошто ДС и даље бојкотује рад Скупштине), изјавио је за скупштинском говорницом да приходи града јесу бољи, али да нема новца за решавање свих проблема у граду.

- Да се канализација урадила раније, да су путеви асфалтирани раније, сад бисмо имали новца за неке друге пројекте. Одлучили смо се на дисперзију инвестиција, како би се одржао баланс у граду. Нисмо запоставили ниједан сегмент функционисања града. Подржавам поједине предлоге опозиције, али је количина новца ограничена - нагласио је Вучевић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Спрема се тендер за фасаду Спенса

Говорећи о извештајима јавних предузећа, Вучевић је изнео и неке новине у вези с развојем ситуације око Спенса. Тако, по његовим речима у току је припрема тендерске документације за званичпни јавни позив за решавање нергетске ефикасности овог спортско-пословног центра.

- Припремамо и тендер за енергетско ефикасну обнову омотача Спенса. То је предуслов за даље инвестирање у унутрашњост - нагласио је градоначелник.


Тако, по његовим речима, град планира да зграду бившег Радничког, чији је власник, да у јавно-приватно партнерство или концесију. Ова зграда и околни простор, како је навео Вучевић, имају проблема са паркинг простором, нерешеним имовинским односима, и тренутно градска власт тражи најбољи модалитет да се она поново доведе у употребно стање, јер постоји интересовање инвеститора.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Чекају нас велике инвестиције: пречистач отпадних вода, нови мостови, регионална депонија... Да ли да узмемо кредит за додатне аутобусе? Мислим да је добра концепција концесија за изградњу три подземне и једне надземне јавне гараже у центру града - инвестиције чија укупна вредност износи око 40 милиона евра. Град ће задржати механизме да утиче на цену паркирања у тим гаражама, а кад оне буду изграђене, можемо да ширимо пешачку зону у градском језгру - казао је градоначелник Вучевић.

Он је додао и да је „велика ствар“ што је Нови Сад добио смарт-план саобраћаја, који би сада требало и да примени, чиме би се побољшао јавни превоз, бициклизам, паркирање... Градоначелник Милош Вучевић најавио је и отварање пронаталитетног центра у старој амбуланти у Алмашком крају вредног 30 милиона динара. Подржао је и предлог опозиције за изградњу дома здравља у Каћу, али је истакао да је у том месту проблем и са Светосавским домом и спортском двораном, који немају потребне дозволе.  Вучевић је додао и да стоје замерке за недостатак гробних места на сремској страни града, али да ситуација није једноставна и да је то изазов за град.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Уговор о концесији за Апотеку Нови Сад у петак

Концесија за Апотеку Нови Сад с немачком фирмом „Бену“ биће потписана у петак, најавио је градоначелник Милош Вучевић. Његова помоћница Адријана Месаровић је на седници казала да ће концесионом накнадом од више од пола милијарде динара Нови Сад покрити губитке ове установе. Концесионар ће у року од 25 дана од потписивања уговора у буџет града уплатити три милиона евра уз обавезу да запосли најмање 46 до сада запослених у Апотеци. Она је додала и да ће Нови Сад концесионару предати на управљање 25 објеката Апотеке на 15 година, уз услов да он обезбеди примарну здравствену заштиту с РФЗО и да посвети једнаку пажњу објектима у граду и  приградским насељима.


- Изградња гробља на Алибеговцу изискује измештање викендица дуж прилазног пута за парцелу, на пример. Чекамо да преузмемо парцеле од Војске на Транџаменту, како бисмо проширили тамошње гробље. Извесно је да ћемо ширити и Градско гробље - назначио је Милош Вучевић.

Он је поручио да се бори да се Новосађани не боје зграда и гаража, да град који ће ускоро имати пола милиона становцника не сме да буде паланка, а да ће културно-истројиско наслеђе бити сачувано.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

- Не смемо да заробимо будуће генерације због наше сентименталности. Град мора да се бори да задржи своју децву, да не иду у стране градове због садржаја које овде неки не желе да им понудимо - закључио је градоначелник Милош Вучевић.

У даљем току седнице, чији се дневни ред састојао од 79 тачака, усвојен је и извештај Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“, који је поднео директор Немања Миленковић. Он је, између осталог, навео да, према истраживању, 97,3 одсто Новосађана подржава припрему и одржавање ЕПК 2021, а да се до сада уложени труд, огледа у двоцифреном процентуалном порасту туриста који сада долазе у Нови Сад и ван стандардних периода у години.

Скупштина града усвојила је и одлуке о већим казнама за кршење комуналног реда, о враћању дугова здравствених установа чији је оснивач Нови Сад, о изменама програма ређења грађевинског земљишта, којима се омогућава, између осталог и почетак уређења Позоришног трга и дела градског језгра.

С. Крстић

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести