Скупштина града усвојила план концесије за Апотеку „Нови Сад“

Скупштина града већином гласова је, између осталог, одобрила поступак јавно-приватног партнерства с елементима концесије за Апотеку „Нови Сад“, усвојила прерасподелу радних места да би могао заживети ове године основани Новосадски дечји културни центар, а затим и потврдила избор в. д. директорке те градске установе Александре Лукић.
Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, Sednica Skupštine grada  Foto:Dnevnik.rs/ S. Šušnjević
Фото: Седница Скупштине града Фото:Дневник.рс/ С. Шушњевић

Осим тога, усвојени су и урбанистички планови за поједине делове града, који за опозицију представљају, како су навели током расправе, уступке инвеститорима и возачима, док за власт ти планови исправљају урбанистички хаос претходне власти.

Пре почетка заседања, заменик градоначелника Срђан Кружевић одговарао је на питања новинара и том приликом истакао да ће се након седнице Скупштине стећи услови да Новосадски дечји културни центар почне да ради. Он је додао да очекује занимљиву расправу „с онима који имају врло кратко памћење и који, изгледа, по њима, никад нису били на власти“.

– Све што је компликовано да се реши, остављено је неким наредним генерацијама политичара. Ми смо ту одговорност преузели на себе и, и те како добро водимо град, што показују резултати које СНС постиже – поручио је Кружевић и додао да се Нови Сад „развија у добром смеру“. – Имамо низ урбанистичких пројеката које данас усвајамо, а наравно, полемика ће се водити око неких парцела које су у медијима инетресантне. Наравно, оне су интересантне да би се уздрмала владајућа већина у Скупштини града и морам вам рећи да нећемо подлегати таквим притисцима и да ћемо Нови Сад наставити да развијамо по мери Новосађана и да ће се град развијати као Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе, што му приличи.  

Кружевић је потврдио да ће Град у случају Апотеке „Нови Сад“ ући у облик јавно-приватног партнерства с елементима концесије јер је испитивање показало да би без концесије приватни партнер био обавезан да послује као градска апотека – односно непрофитно.

Фото: Заменик градоначелника Срђан Кружевић  Фото:Дневник.рс/ С. Шушњевић

– Законом из 2012. године дошли смо у ситуацију да апотеке морају да расписују јавне набавке, што приватници не морају, и ту се направила она разлика зашто приватне апотеке боље пролазе. Овим потезом изменили смо оно што нам опозиција замера у првобитном плану и сада ћемо имати прилику да понудимо Апотеку „Нови Сад“, која ће моћи се нађе на тржишту конкурентна са свим приватним апотекама – навео је заменик градоначелника, и изразио уверење да ће градска власт успети да нађе доброг партнера.

По његовим речима, приватни партнер биће изабран на конкурсу, а биће у обавези да задржи све запослене на садашњим платама и да склопи уговор с Републичким фондом за здравствено осигурање о издавању на рецепт лекова с позитивне листе.

– Град ће оставити Галенску лабораторију и један продајни објекат, у случају да се, услед непредвиђених ствари, настави делатност апотекарске установе. Град ће уговором обавезати приватног партнера да цене лекова буду тржишне – додао је Кружевић.

Донета је и одлука о смени в. д. директора Апотеке Гојка Вујновића, а њега је на месту в. д. директора заменио Милан Грба.


О имовинско правним односима на „ливадици“ 12 година

Директор „Урбанизма“ Душан Миладиновић навео је да су се 12 година решавали имовинскоправни односи на „ливадици“, која, како је рекао, не може бити игралиште за децу због загађења, нити простор за псе због хигијене.
– Инвеститори улажу новац у градњу, а од тих пара се активира грађевинска оператива – рекао је, између осталог, Миладиновић. – „Урбанизам“ има стручне људе, али је увек био веома везан за политику Града и зато је долазило до ужасних грешака. Не могу сви бити задовољни плановима, али су ипак најгласнији они против. Не критикујте без основа стручњаке у „Урбанизму“ јер је он најбоље такво предузеће у држави.


Говорећи о шест урбанистичких планова на дневном реду градског парламента, који, између осталог, предвиђају подизање вишеспратница на местима породичних кућа и зелених површина, Кружевић је упитао да ли су грађани против изградње и ширења града или су за то.

– Нови Сад има више од 300.000 грађана, а нама стигне петиција од 80 до 100 потписа. Наравно, постоје и злоупотребе политичких странака да се ми онемогућимо у развоју града. Што се тиче „ливадице“ на углу улица Јована Суботића и Кисачке, разлог за подизање спратности је то што се зграда увлачи у парцелу да би била изграђена бициклистичка стаза – казао је Кружевић, и додао да је по Генералном урбанистичком плану из 1998. године на тој локацији предвиђена изградња стамбене зграде. – Од 1998. године све политичке опције које постоје у Скупштини града, у овом или оном облику биле су део власти. А зашто тада нису померили „ливадицу“? Зато што нису знали куда ће пре да дају атрактивне локације. Да је „ливадица“ била на Лиману или Грбавици, и те како би тамо никао солитер. Нови Сад се развија, мора да се гради и нећемо посустати на 50 или 70 потписа опозиције да не развијамо Нови Сад – закључио је Кружевић.

Фото: Расправа о плановима прерасла у добацивања из одборничких клупа Фото:Дневник.рс/ С. Шушњевић

С њим се није сложио Божидар Протић из Демократске странке, који је навео да је пре 20 година Нови Сад имао 20 одсто зеленила, а да је тај проценат данас између шест и седам.

За Вању Божића из Српске радикалне странке, садашња власт наследила је лоше урбанистичко стање, али је и наставила у истом смеру. Он је предложио да Град откупљује породичне куће и на тим плацевима подиже јавне гараже. Шеф одборничке групе СРС-а Ђурађ Јакшић указао је на то да се у подизању спратности мора имати мере, и као негативан пример узео Улицу Јована Суботића, те рушење Камберове куће, друге најстарије куће у граду, „која је преживела бомбардовање из 1849. године, али ваш мандат није“.


Усијана расправа

Током расправе о плановима, дошло је до ескалације, која је прерасла у добацивања из одборничких клупа, увреде и претње. О томе да се атмосфера усијала преко сваке мере, сведочи и то што је председник Скупштине града Здравко Јелушић одмах одредио полусатну паузу за састанак са шефовима одборничких група. Након паузе, Скупштина је наставила редован рад.


На те примедбе реаговала је и Јелена Маринковић из СНС-а, која је истакла да ће се плановима омогућити легализација у Ветернику и Садовима у Петроварадину, те да власт преиспитује потребе грађана и решава урбанистички хаос. Потом је за говорницу изашао и Срђан Кружевић, који је изјавио да су грађани на јавни увид стигли у седам аутобуса, те прочитао нека од имена грађана који су упутили примедбе, а који су или опозициони одборници у Скупштини града или им је пребивалиште ван Новог Сада.

С. Кр.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести