СКУПШТИНА ГРАДА: Новом Саду на располагању 29,13 милијарди динара

Градски буџет за 2020. годину од 29,13 милијарди динара усвојен је данас већином гласова на седници новосадске скупштине.
С. Шушњевић/Милош Вучевић
Фото: С. Шушњевић/Милош Вучевић

Осим тог „кровног“ акта за функционисање Града, владајућа коалиција, предвођена СНС-ом, усвојила је, између осталог, и измене Одлуке о подршци породицама с децом којом се омогућава бесплатан вртић за сву децу која иду у вртиће „Радосног детињства“.

За градоначелника Милоша Вучевића буџет за наредну годину, за који је нагласио да је двоструко већи него онај из 2012, социјално је одговоран, балансиран и уједно капитално-развојни. Како је истакао, нови буџет је 5,2 одсто већи од овогодишњег, а у њему је укупно за капиталну потрошњу издвојено 34,2 одсто новца.

Вучевић је указао и на то да је буџет за социјалну заштиту већи 20 одсто, колико је увећан и буџет за образовање. Напоменуо је и да је посебно поносан на одлуку о бесплатном боравку деце у градским вртићима, док су субвенције за приватне вртиће повећане 300 милиона динара, тако да ће у приватним вртићима, уместо 2.008 деце, град моћи да с 50 одсто субвенционише укупно 3.000 малишана.


Протић једини из ДС у Скупштини

Заменик шефа одборничке групе Демократске странке Божидар Протић и овог пута је учествовао у раду Скупштине, и поред тога што његове страначке колеге бојкотују заседања. Протић и даље себе сматра чланом те политичке партије, док председник ОГ ДС-а др Вељко Крстоношић каже да су органи странке обавештени о Протићевом поступку те да ће донети одлуку о његовом статусу. Крстоношић је новинарима изјавио да сада Протић наступа у своје лично име.


По градоначелниковим речима, у буџету је предвиђен новац за наставак изградње канализације у градским насељима и приградским местима. Вучевић је најавио и набавку 100 аутобуса за ЈГСП „Нови Сад“, вредну 850 милиона динара. Он каже и да је стање у јавним предузећима боље него претходних деценија. За Нови Сад је приоритет, како је објаснио, изградња моста преко Рибарског острва до Сремске Каменице.

Ипак, опозиција, оличена у представницима СРС-а, ДС-а и Покрета „Доста је било“, поздравила је што је предлог највећег изворног буџета у историји Новог Сада донет у законском року, али су замерили да је изостала јавна расправа о инвестиционом делу буџета, те да су ставке буџета углавном „пресликане из претходних година“.

За председника највеће опозиционе одборничке групе СРС-а Ђурађа Јакшића није упитно да Нови Сад има највећи буџет у држави по глави становника, али проблем је што власт нема идеја.

– Новца има, али нема великих пројеката – рекао је Јакшић током седнице. – Нови Сад се не развија у складу с потребама и могућностима.

У буџету је предвиђен новац за наставак изградње канализације у градским насељима и приградским местима, рекао је градоначелник Милош Вучевић и најавио и набавку 100 аутобуса за ЈГСП „Нови Сад“, вредну 850 милиона динара

Одговарајући на опозиционе критике, Милош Вучевић је рекао да се слаже са свим предлозима опозиције, али да „мора постојати корелација са стварношћу“. Како је поручио, количина новца је, као и времена, ограничена, али градска власт има вољу да реши градске проблеме и при том води балансирану политику. Вучевић је одбацио тврдње да је буџет предизборни јер, како је рекао, његови ефекти осетиће се тек после избора заказаних за пролеће наредне године.

Прилично жустра полемика водила се и о одлуци о бесплатном боравку деце у вртићима – опозиција сматра да се тиме ствара јаз између деце уписане у „Радосно детињство“ и оне у приватним вртићима или која нису успела да се упишу. За Јакшића је та одлука „селективна и неправедна“, док је шеф одборничке групе ЂБ Александар Бујић упитао што се нису градили вртићи и што таква одлука није донета раније, кад су градски приходи без значајнијих одступања.

На те замерке реаговала је чланица Градског већа за финансије Александра Радак, изневши податак да је у овом тренутку 883 деце „испод црте“ и да су она јасленог узраста. Она сматра да деца иду у приватне вртиће јер њихови родитељи тако желе. Александра Радак је напоменула да се обнаваља и проширује неколико вртића, граде се нови, те би требало да на тај начин буде отворено још 1.200 места за децу.

До поподневне папузе у раду градски парламент усвојио је и Програм уређивања грађевинског земљишта, „тежак“ око 5,5 милијарди динара. Одговарајући на критике опозиције да се од Програма очекивало више новца и пројеката, начелник Управе за грађевинско земљиште и инвестиције Дејан Мандић указао је на то да је владајућа коалиција затекла 464 километра неизграђене канализације. Како је навео, до сада је од тога изграђено 134 километра, те је остало да се уради још 196. Мандић је казао да би, да су претходне власти урадиле макар толико, сада било новца за друге пројекте. По његовим речима, за преостала 329 километра канализације и пречистач потребно је око 16 милијарди динара

Он је изнео податке да је „Пут“ оборио десетогодишњи рекорд тако што је произвео и уградио 57.000 тона асфалта, пројекат за мост-близанац Сентандрејског моста требало би да буде готов у априлу, Приморска улица биће асфалтирана „хладном рециклажом“, канализација у Горњим ливадама могла би почети да се гради у другој половини наредне године, а насеље Ширине ускоро би требало да добије и линију градског превоза јер су се стекли технички услови.

До закључења текста, новосадске одборнице и одборници усвојили су још тридесетак тачака од укупно 82, а већина се односила на програме рада и инвестиција јавних градских предузећа и установа.

С. Крстић

EUR/RSD 117.5054
Најновије вести