Скупштина града једногласно одлучила Фебруарска награда Душану Тадићу

Фебруарска награда за 2018. годину одлази у руке фудбалског репрезентативца Србије и играча „Ајакса” из Амстердама Душана Тадића, једногласно је одлучила Скупштина града гласовима свих 70 присутних одборница и одборника.
sg20190222_10RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Највише градско признање, у виду статуете голубице и новчаног дела од 130.000 динара, биће уручено на свечаности поводом Дана града 1. фебруара.

„Душан Тадић је истакнути репрезентативац, један од најбољих фудбалера из Србије, пре свега неко ко је поникао у ФК „Војводина” и прошао све селекције“, рекао је пре седнице градоначелник Милош Вучевић.

„Носио је дрес најстаријег српског прволигаша „Војводине”, која га је и кандидовала за ту најпрестижнију градску награду. Успешно је наступао у Холандији и Енглеској, а сад је опет у Холандији, где је кључни играч славног „Ајакса”. Он може бити узор многим младима, свакако на понос града Новог Сада. То је још један леп гест Града према онима који су својим радом и залагањем, својим угледом, чињењем и односом, не само према својој професији него, генерално, према друштву, заједници, Новом Саду, заслужили да буду лауреати те престижне награде.“

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

По његовим речима, градска власт припрема се „да на леп и достојанствен начин обележи рођендан града”, што подразумева пријем многобројних гостију из земље и иностранства и промоцију Новог Сада као Европске престонице младих ове године.

На питање новинара да ли ће Душан Тадић присуствовати свечаности, Вучевић је нагласио да ће се у Граду „потрудити да он дође”.

„Тадић има важну утакмицу сутрадан, 2. фебруара, будући да се његов „Ајакс” директно бори с ПСВ-ом за титулу у Холандији. Не могу да тврдим 100 посто, али верујем да ће доћи иако има тренинг пред ту важну утакмицу. Верујем да ће и „Ајакс” подржати ту његову жељу да дође у Нови Сад и прими Фебруарску награду“, навео је Вучевић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У одлуци о додели Фебруарске награде стоји да се Тадићу награда додељује „за остварене врхунске спортске резултате, којима се проноси слава омладинске школе Фудбалског клуба „Војводина“ и афирмише углед града Новог Сада у свету“.

Фудбалски клуб „Војводина“, у образложењу своје иницијативе да Тадић добије Фебруарску награду, наводи да је Душан Тадић прошао кроз комплетну, надалеко познату, Омладинску школу ФК „Војводина”, да је наступао за велике европске фудбалске клубове, али и да је стандардни репрезентативац Србије од 2008. године и један од најистакнутијих и најзаслужнијих играча репрезентације, с којом је изборио пласман на Мундијал у Русији прошле године. Тадић је за „Војводину” одиграо 107 утакмица и постигао 29 голова од 2006. до 2010. године, а затим одлази у Холандију, у „Гронинген”, па у „Твенте”, те након четири године у Холандији и 43 гола, одлази у енглески „Саутемптон”, где за четири године игра 134 утакмице и постиже 20 голова. Тренутно је водећи играч славног амстердамског „Ајакса”. „Душан Тадић никад не заборавља град и клуб из којих је кренуо у освајање фудбалске планете, посебно истичући да Омладинска школа ФК „Војводина“ представља балкански „Ајакс“, који је синоним за рад с млађим нараштајем. Промовише нашу школу широм Европе и доприноси њеном угледу на свим меридијанима, самим тим ширећи углед града Новог Сада, АП Војводине и Републике Србије”, наводи се у образложењу.

Фото: FoNet

Фебруарска награда додељује се 1. фебруара као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције града и јединства свих његових грађана. То признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана, за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научноистраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.

С. Кр.

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести