Школски фудбалски турнир поводом пројекта ''До успеха, заједно''

Школски фудбалски турнир, на којем је учествовало око 150 ђака из шест основних школа из Србије, а поводом почетка друге године реализације пројекта „До успеха, заједно” одржан је у Великој дворани Спенса.
skolski turnir1, dnevnik fbakic
Фото: Милош Вучевић и Вања Удовичић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Циљ пројекта је превенција различитих облика ризичног понашања међу школском децом кроз спортске и едукативне активности.

Отварању турнира присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадорка Израела у Србији Њена екселенција Алона Фишер Кам, шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио, представник амбасаде Италије Серђо Монити, државни секретар у Министарству здравља проф. др Ференц Вицко, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Весна Недељковић и генерални директор компаније „BIG CEE” Роберт Јахав.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Градоначелник Вучевић поздравио је малишане, пожелео им добродошлицу и поручио да назив тог спортског догађаја, „До успеха, заједно”, говори о суштини пројекта.

„Акценат није на фудбалским резултатима већ на томе да деца науче да прихватају различитости и да се не деле по томе ко су и одакле долазе, већ по томе какви су једни према другима“, казао је Вучевић.

„На таквим спортским манифестацијама треба да развијају тимски дух, да уче да се до победе стиже некад и кроз поразе и да су они саставни део живота.“

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Градоначелник је закључио да ће акције попут те увек увек наилазити на подршку Града који ће увек бити спремни да буде домаћини, јер погледи и задовољство малишана говоре више од речи.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је да је трунир резултат заједничког рада и да је најважније што ће деца имати прилику да стекну нова пријатељства, да науче једни од других да буду бољи и пренесу поруку заједништва другарима у местима одакле долазе.

„Тим пројектом смо показали да појединац може много, али када се ујединимо као екипа, можемо још више“, рекао је Удовичић.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Здравље је основа будућности. Петаци који учествују на турниру су у преломном периоду, када прелазе из једног система образовања у други, и зато је право време да покушамо да им усадимо исправне вредности и да на време науче колико су образовање и спорт битни, те да су у животу важне победе, али да је другарство непроцењиво.“  

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио закључио је да је пројекат „До успеха, заједно” пример сарадње на међународном и националном нивоу, а посебно је истакао значај сарадње трију мини­старстава. По његовим речима пројекат је израстао из израелског пројекта „Тхе ељуализер”. Он је изразио наду да ће пројекат расти те да ће се наредне године придружити још основних школа.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Пројекат „До успеха, заједно” покренут је 2017. године у четири основне школе у Србији: у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Врчину, а резултат је сарадње Мисије

ОЕБС-а у Србији, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља и Министарства омладине и спорта, уз финансијску подршку Владе Италије, амбасаде Израела и компаније „BIG CEE” („Биг” тржни центри Србија).       

С. Ковач

ПројекатШколски и аматерски спорт Новог Садасуфинансиран је од Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Marko
25.10.2018 • 22:16
Bravo. Konacno nesto lepo
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести