Школа глуме за одрасле у Новом Саду

Нови Сад има мало програма који помажу одраслим људима да се релаксирају и забораве на свој посао.
д
Фото: Youtube Printscreen

Увидевши то, глумица и ауторка радио-емисије „Несаница с глумцима” на РТВ-у Соња Лештар је, након завршетка глуме на Академији уметности у Новом Саду, оформила аматерску глумачку трупу. Тако је настала „ЛунАрт – школа креативности, јавног наступа и глуме за одрасле”, као једна је од могућих активности помоћу којих старији од 25 година могу побећи од напете свакодневице.

– Идеја о отварању сопствене школе глуме се родила пре десет година, али била сам свесна тога да немам методологију рада с људима – искрена је Соња. – У међувремену, на Академији се отворио смер мастер студија Примењено позориште, где се уче вештине преношења знања људима. Одлучила сам да то завршим и потом основала „ЛунАрт”.

Школа је почела да ради прошле године у септембру и, по речима оснивачице, наишла је на добар одзив међу Новосађанима. Пошто се не фокусира само на глуму, него и на јавни наступ и креативно размишљање, Соња није једини предавач.

– Предајем Форум-театар, односно глуму за одрасле, и Креативност, а часове о јавном наступу воде колеге из Београда, оснивач института за јавни наступ Слободан Роксандић и Марко Миловановић – каже наша саговорница. – Факултети мало раде на јавном наступу, а он је потребан људима у свакодневном животу и послу, било да се говори о наступу пред ширим народним масама, усменом испиту или говору кума на свадби.

Иако Соња није једина која држи часове у „ЛунАрту”, само она предаје глуму па је због тога број места ограничен и свака група има 15 чланова. Како каже, њена идеја није стварање професионалних глумаца, већ да школа функционише као програм за опуштање и ослобађање од стреса. Као главни циљ рада поставила је промену животне перспективе помоћу драмских елемената, односно мењање друштва кроз уметност.

– Полазници школе нису професионалци, нити желе то да буду. Њима је лепо да им је то хоби, антистрес метода помоћу које се опусте на крају напорне недеље – испричала је глумица. – Поента наше школе је забава. Нама свима фали игре. Играмо се као деца и онда нас живот одведе на неки други пут и потпуно занемаримо дете у себи. Најважније у целој причи је да научимо поново да се играмо.

Соња наводи да је због циља програма школе, атмосфера на предавањима опуштена и пријатељска.

– У игри није важно ко је главни и ко колико има година, важно је да нам је свима лепо – рекла је Соња, и додала да је курс примарно требало да траје девет месеци, али да је због великог интересовања одлазеће групе полазника морала да промени концепт. – Сада програм траје бесконачно, док полазници не буду заједно са мном у старачком дому (смех).

Часови школе „ЛунАрт” одржавају се у сали Гимназије „Лаза Костић”, Лазе Лазаревића 1, сваке недеље од 17 сати, а прва радионица је бесплатна и доступна свакоме ко жели да се опроба у глуми.   

     М. Јовић

 

Пројекат "Развој културног и уметничког стваралаштва" реализовао је "Маркет ИТ Маркетинг енд ПР", а суфинансиран је од стране Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Ahmed
02.03.2019 • 22:47
Super
EUR/RSD 117.5802
Најновије вести