Ситне животиње све више у сенци видео игара

На овогодишњем сајму Лорист, као и сваке године, за посетиоце је била организована и изложба ситних животиња у Хали 6. Међутим, како су за лист “Дневник” рекли узгајивачи, нису задовољни посећеношћу изложбе, али ни самом продајом, те се чини да је из године у годину све мање интересовање за мале љубимце.
е
Фото: Dnevnik.rs

Осим петка, када су биле организоване групне посете, осталим данима хала је била углавном празна.

- Узгајам трилер врсте канаринца и донео сам око десетак птица за приказивање, а уз то ће бити добро ако нешто и продам - рекао је одгајивач Драган Стошић из Новог Сада. - Нажалост јако слабо иде продаја, чини ми се да је некада интересовање било веће, деца су се више радовала оваквим догађајима, међутим компјутери и “игрице” су то изгледа надоместили. Највише одгајивачи купују потрепштине између себе, не би ли једни другима помогли. 

Недалеко од Драгана, био је постављен штанд са разним врстама животињица, од рибица (гупике, скалари, чистачи), дегуа, морских прасића и хрчака, до зеба, нимфи, тигрица, розела. Међутим, ни они нису задовољни продајом, како кажу тих дана нису ништа продали.

- Дошао сам да представим украсну живину коју гајим и у понуди имам патуљасте и велике браме, орпингтон врсту, велику кокинкину, банатског голошијана, јаребичасту италијанку, патуљасте шабо врсте и слично - рекао нам је Владимир Летић из Одгајивачнице живине са Салајке. - Неке врсте укрштам, не би ли носила крупнија или бела јаја, јер су она данас у тренду, а некада нису могла да се продају. Верујем да је један од разлога слабе посећености и тај што смо одвојени од централних хала, те вероватно људи нису ни знали да смо ту.  Али генерално бих рекао да је интересовање све мање.

Како је Летић истакао, када се преселио са Ченеја на Салајку давне 1954. године, гајио је различите врсте животиња попут свиња, крава и коња, међутим временом се пребацио на живину. Но, у градовима је сада забрањено и њено узгајање, стога узгајиваче комшије редовно пријављују инспекцијама, те је све мање оних који се баве том врстом посла.

Текст и фото: И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести