ШИРЕ ПАНИКУ Вода у Новом Саду је исправна за пиће

На Вајберу и другим друштвеним мрежама појавила се лажна вест о томе да је вода у водоводу загађена и да није за пиће.
voda casa vode
Фото: pixabay.com

Поједини грађани су добили поруке да се наводно се у водовод просуо метан са „изузетно канцерогеним честицама“, те да воду не би требало пити наредна два дана. Наводи поруке су се односили на Београд, али су је добијали и становници осталих градова, па и Новог Сада. Због тога су се многи уплашили и у нашем граду.

Ипак, из новосадског предузећа ЈКП „Водовод и канализација“ обавештавају грађане да немају разлога за бригу и да је реч о лажним вестима и ширењу панике, те да је вода у Новом Саду као и у Београду исправна и добра за пиће.

Како се каже у саопштењу „Водовода и канализације“ у протекла 24 сата на друштвеним мрежама, појавило се  лажно упозорење да вода у Београду није безбедна за пиће. Ову информацију су демантовали надлежни из ЈКП „Водовод и канализација“ Београд.

„Не постоји контролисанија намирница од воде. Поред наших лабораторија, исправност и квалитет воде се свакодневно контролише и у Институту за јавно здравље Војводине. Провера квалитета се у лабораторијама Водовода врши на сваких 45 минута. Проверава се хемијска и микробиолошка исправност. Узорци воде се узимају током све три фазе прераде воде, почев од воде из самих бунара, затим током фазе аерације, друге фазе – филтрације, треће фазе – дезинфекције и на крају као крајњи прерађен производ који пијемо“, кажу у „Водоводу и канализацији“.

Фото: Dnevnik.rs

Додаје се да је новосадска вода најквалитетнија у Војводини и међу квалитетнијим у Србији. Сваки Институт за јавно здравље у Србији врши контролу исправности воде и ти резултати се достављају у централни Институт у Београду те се на основу тих резултата формира лествица квалитета.

Подсећају да је ширење панике, нереда те изношење неистинитих и непроверених информација кривично дело против јавног реда и мира за које је предвиђена новчана казна и казна затвора до  три године.

С. П.

EUR/RSD 118.4071
Најновије вести