Serbia fashion week 13. пут од 9. до 14. октобра у Новом Саду

Тринаесто издање модне мафифестације „Serbia fashion week” (SFW) биће одржано од 9. до 14. октобра у Новом Саду, а својим ревијама представиће се десетине дизајнера, како већ афирмисаних, тако и оних млађих, из Србије и региона, а свој рад приказаће и интернационални модни великани.
d
Фото: Dnevnik.rs

Осим у „Мастер центру” Новосадског сајма, где се од 9. до 11. октобра приређује ревијални програм, љубитељи моде уживаће и на великој тераси шопинг центра „Променада”, где ће 12. октобра бити одржана ревија модних брендова, који ће том приликом представити најновије колекције. Како је речено на конференцији за новинаре на којој је програм и најављен, време је за нове идеје и енергију те ова сезона стартује управо ревијама младих дизајнера, који се до сада нису представљали на SFW-у. Иначе, цео њихов тим се управо вратио из Париза, где је Србија први пут на тамошњој Недељи моде имала своју платформу под називом „Défilé à Paris”.

        – Имати платформу на најпрестижнијој Недељи моде је заиста прави подвиг, за то је потребно сигурно веома много рада, огромна финансијска улагања и, што је најважније, прави контакти да би вас они уопште прихватили тамо – казала је председница Српске недеље моде Светлана Хорват. – Утисци су заиста одлични, представили смо се на прави начин, имали смо много страних креатора у оквиру платформе, који сада долазе и на SFW у Нови Сад из разних земаља. Што је најважније, представили смо велики број српских креатора. Моћни људи су дошли на наше ревије у Паризу и они су сада отворени за сваку даљу помоћ. Започети су озбиљни преговори с Федерацијом моде Француске, тако да смо поставили темеље веома велике приче за целу Србију и регион јер, ко се тамо представи, има шансе и да направи озбиљно име у светским размерама.


Синергија моде, привреде и туризма

Конференција „New deal”, чији је циљ синергија моде, привреде и туризма, окупиће 13. октобра у Привредној комори Војводине велики број стручњака из тих области, али и љубитеља моде. Како је речено на конференцији, циљ је и да конференција допринесе бољој ефикасности поменутих области, ојача њихове међусобне везе и омогући јасније препознавање заједничких интереса, те представи добре примере из праксе. Током целодневног програма конференције говориће се, између осталог, о томе шта мода и привреда могу заједно, о повезаности моде, културе и бизниса, о томе зашто је мода добар канал комуникације, а представници модних кућа и брендова причаће о својим искуствима и успесима.


        На конференцији су говорили и потпредседник SFW-а Емерик Франсоа, али и дизајнери Немања Пантелић и Божица Цветковић, која је најавила ревију бренда „MB Contur”, у оквиру којег ће она и њена сестра Мира поново представити елегантне вечерње хаљине на Српској недељи моде 10. октобра у „Мастер центру” Новосадског сајма. Она је нагласила да им је вишегодишње учешће на SFW-у донело доста напретка, али и већу производњу и више људи који знају и цене њихов рад.

Ове године своје колекције на модну писту доносе славна Агата Луиз де ла Прада из Шпаније, њен сународник Педро Хуан Глез, Емерик Франсоа из Француске, „Имен дизајн” из Италије, Едуардо Перез Гонзалес Окантос из Аргентине и други страни модни креатори. Публика ће, традиционално, видети и рад Бошка Јаковљевића, Марије Шабић, Сузане Перић, Бате Спасојевића, словеначке креаторке Сање Великовић и многих других.

Карте за ревије могу се купити на свим продајним местима „Гигс тикса” и путем њиховог сајта www.gigstix.com.

Текст и фото: В. Бијелић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести