Сутра седница Скупштине града: Ребаланс буџета главна тема

Ребаланс градског буџета централна је тема сутрашње (25. јун) седнице Скупштине града, на којој ће се новосадски одборници и одборнице изјаснити о расподели скоро три милијарде динара, претеклих по разним основама из претходних година, али и већим пројекцијама градских прихода за ову годину.
grb novog sada
Фото: Град Нови Сад

Нови буџет би, према предлогу ребаланаса, тако износио 29.437.724.243,07 динара и већи је за око 11,3 одсто у односу на пројекцију усвојену крајем прошле године.

Како је за наш лист раније најавио градоначелник Милош Вучевић, највећи појединачни износ из ребаланса од 700 милиона динара намењен је за набавку додатних 30 соло и 20 зглобних аутобуса за ЈГСП “Нови Сад”. Такође, градска власт наменила је још 305 милиона динара за изградњу Средње музичко-балетске школе, 300 милиона за одржавање путева, док ће са 120 милиона динара бити финансирана изградња дома здравља на Адицама. Планира се и и додатна 152 милиона за културу и спорт. За реконструкцију и уређење дела градског језгра предложено је још 180 милиона динара, те ће за ове немене, у овој години, бити утрошено 208,6 милиоан динара, док је за наредну планирано додтаних 70 милиона динара. Радови ће почетни од Позоришног трга.

Осим нанаведених најзначјанијих измена, на седници ће се наћи и предлози низа одлука које уређују комуналну област у граду, а којима ће бити уведене максималне казне за непридржавање већине прописа у вези с држањем кућних љубимаца, уништавања јавних простора, зграда и имовине. У допуни дневног реда стигао је и предлог којим се инвеститорима, који не изграде прописан број паркинг места за нове зграде, свако недостајуће место наплаћује са два милиона, уместо досадашњих 200.000 динара. Одборнице и одборници требало би да се изјасне и о програму уређења и коришћења градског пољопривредног земљишта за ову годину.

Представници Новосађана у градском парламенту гласаће и о изменама одлуке о такси превозу, која се усклађује с републичким законом. Град би требало и да измири сва дуговања Дома здравља “Нови Сад”, Апотеке Нови Сад и осталих здравствених установа чији је оснивач, на основу Закона о здравственој заштити, како би на крају ове установе прешле под управу АП Војводине.

Сходно ребалансу, на дневном реду, наћи ће се и измене планова инвестиција и пословања градских предузећа, здравствених и установа културе. Претходно, на скупштинској седници расправљаће се и о извештајима о раду јавних предузећа и установа који до сада нису поднели извештаје о прошлогодишњем пословању, а међу њима ће се наћи и извештај о раду Фондације “Нови Сад 2021 - Европска престоница културе”.

Након 10 година, новосадски парламент ће поново одлучивати о томе да се фестивал Егзит поново прогласи манифестацијом од значаја за Нови Сад, чиме би се стекли услови да град настави да помаже овај фестивал. 

С. Кр.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести