Шанса за мала и средња предузећа

Кроз програме и мере активне политике запошљавања Национална служба за запошљавање ове године планира финансијским мерама да обухвати најмање 1.179 незапослених суграђана с евиденције филијале Нови Сад.
Nacionalna služba za zapošljavanje Foto: Nacionalna služba za zapošljavanje
Фото: Национална служба за запошљавање

Како је за наш лист рекла в. д. директора филијале НСЗ-а Нови Сад Татјана Видовић, циљ је да се што већи број послодаваца упозна с тим мерама, али и да привуку нове који до сада нису користили њихов новац, а посебно мала и средња предузећа. Уверени су, како је рекла, у то да би новац, који би путем програма и мера активне политике запошљавања добили, могао значајно унапредити њихово пословање и омогућити им да дођу до квалитетних кадрова.

– Наше мере су креиране тако да циљано стимулишу запошљавање одређених теже запошљивих категорија незапослених, пре свега младих, социјално угрожених категорија, нискоквалификованих, дугорочно незапослених, особа с инвалидитетом и других – рекла је Татјана Видовић. – У складу са својим потребама, послодавци се могу одлучити за неки

од програма као што су програми приправника за младе, стицања практичних знања за нискоквалификоване и дугорочно незапослене, једнократну субвенцију за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима и субвенције за подстицање запошљавања особа с инвалидитетом. Наравно, на располагању су им увек и наше друге мере, попут посредовања у запошљавању, тестирања, тј. селекције кандидата, сајмови запошљавања и др.


Саветници на услузи

Заинтересовани послодавци могу посетити филијалу НСЗ-а Нови Сад у Улици Алберта Томе 2, где ће им помоћ пружити саветници НСЗ-а, те предложити одговарајуће подстицајне мере које највише одговарају њиховим потребама. Информације могу добити и позивом на бројеве телефона: 021/488-55-49 и 021/488-55-21.


По последњим подацима којима располаже НСЗ, у Јужнобачком округу је на крају августа регистровано 33.119 незапослених, што је око десет одсто мање него у истом периоду прошле године. Младих незапослених до 30 година на њиховој евиденцији је око 18,5 одсто, а старијих од 50 је 34 одсто. Међу незапосленима је највише грађана са средњом стручном спремом.

– Нови Сад бележи значајно смањење незапослености у периоду од 2014. до 2019. јер је у том временском размаку број оних који не раде преполовљен – истакла је в. д. директора филијале НСЗ-а Нови Сад, додавши да је незапослених у граду данас 15.000 мање него 2015. године. – Смањењу броја незапослених допринело је више фактора, пре свега побољшање пословне климе, што је резултирало привлачењем великих страних инвеститора у Јужнобачки округ и у сам Нови Сад и отварањем великог броја нових радних места, као и пажљиво испланиране и успешно реализоване мере активне политике запошљавања, за које Влада Србије сваке године издваја све више новца.  В. Б.

 

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести