Сајт и фејсбук страна Градске библиотеке: Технологија у служби љубитеља писане речи

Градска библиотека у Новом Саду увек је у служби својих корисника, а у избору услуга које нуди, посећености и помоћи корисницима нимало не заостаје њен веб-сајт gbns.rs.
Б. Павковић
Фото: Б. Павковић

Сајт представља портал, на којем се налазе све информације о раду и постојању библиотеке, а за питања и савете могуће је обратити се библиотекарима лично, путем веб-сајта, имејла, телефона, сервиса „Питајте библиотекара“ или Фејсбук странице „Градска библиотека у Новом Саду“. Одговори се, такође, могу пронаћи и у опцији „Често постављана питања“.

На веб-сајту библиотеке доступне су и информације које се односе на активности, најаве догађаја, подаци о огранцима, новим насловима, препоруке за читање, галерија фотографија и видео-записа, као и повезаност са Јутјуб-каналом и званичном Фејсбук страницом библиотеке. На почетној страници веб-сајта је и свима доступан електронски каталог за претрагу књига, који је добио нов изглед и нове функционалности.

Персонализација претраживања отварањем веб-налога је нешто потпуно ново

- Нова верзија електронског каталога Градске библиотеке у Новом Саду пружа добро корисничко искуство и више могућности у односу на претходну – открива библиотекар-информатичар Неда Бабић. - Поред стандардних опција, једноставног и напредног претраживања, на његовој почетној страници представљене су и различите колекције - нове књиге, препоруке библиотекара, књиге на страним језицима и слично. За резултате претраживања могуће је користити више филтера - локацију, језик, годину издања, и тако добити прецизнију информацију. Рецимо, интересује вас који од 28 огранака Градске библиотеке, конкретно у вашем делу града, има наслов који тражите или вам је потребно издање искључиво из одређене године. Све информације можете добити коришћењем многобројних опција у електронском каталогу, а ми смо отворени за сва питања, савете и било коју врсту комуникације.

Персонализација претраживања отварањем веб-налога је нешто потпуно ново.

- Отварање веб-налога обавља се личним доласком у библиотеку и помоћу активне имејл-адресе – објашњава Неда Бабић. - Његовим активирањем добијате бројне могућности - формирање своје полице књига, информације о тренутном задужењу, списак наслова које сте већ читали, могућност да самостално, од куће, продужите задужења... Тренутно је у изради и могућност резервације наслова преко веб-налога.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести