Сајам запошљавања на ФТН шанса за посао и стицање знања

Сајам запошљавања „Буди своја веза” одржан је трећи пут заредом на Факултету техничких наука (ФТН), са жељом да се студентима приближе компаније које им пружају могућност обављања стручних пракси, као и запошљавања.
1
Фото: Dnevnik.rs

– Сајам запошљавања је заправо и више од тога – нагласио је координатор маркетинг-активности Факултета професор др Ненад Симеуновић. – Осим могућности размене искустава између студената и компанија, одржавамо и панел-дискусију и округле столове, на којима ми, професори, као представници студијских програма, разговарамо с компанијама о унапређењу сарадње, у смислу потребе усклађивања студијских програма с њиховим активностима, како им можемо помоћи да дођу до што већег броја кандидата за своје послове. Пошто смо ми највећи факултет у региону са 14.000 студената и готово 100 студијских програма на свим нивоима студија, логична је чињеница да нам се компаније обрате и потраже своје најбоље запослене.

По Симеуновићевим речима, из године у годину се за сарадњу јављају најјача имена у својим областима те је и задовољство студената све веће. Факултет техничких наука годишње организује два сајма запошљавања, један усмерен ка ИТ индустрији, а други ка осталим профилима, чиме је покривено све потребно за привреду.

Свака од поменутих седам компанија своје услуге је представила на појединачном штанду.

– Многи ни не знају за велики број фирми које постоје у оквиру „МК групе” – објаснила је сарадница у Сектору за људске ресурсе у трејдинг дивизији „МК групе” Ангела Србу. – Студенти пре свега имају могућност да се упознају с нашом компанијом као послодавцем, да сазнају у којим све индустријама послујемо, које отворене позиције нудимо и који су нам профили потребни. Пружамо прилику студентима да прво искуство стекну код нас.

Велики је број запослених који су у компаније „МК групе“ дошли преко „Прве шансе”, имали прилику да уче, остану и да стечено знање примењују, потврдили су на том штанду.

На овогодишњем Сајму запошљавања студентима се представило седам компанија (НИС, YАЗАКИ, МК гроуп, Норма гроуп, Карлсберг, Еликсир гроуп, Зопас Индустриес), као и „ИдеалЛаб”, пријатељ студентске организације ЕСТИЕМ, која је реализовала манифестацију

– Интересује ме да ли одређена предузећа нуде праксе у области која мене занима, а то су људски ресурси, будући да немам искуства, а волонтирање и пракса су најбољи начини да се дође до посла – каже студенткиња четврте године Инжењерског менаyмента на Одељењу људских ресурса Ивана Дамјановић. – На штанду „МК групе” сазнала сам да ће код њих у наредном периоду бити могућности за праксу, тако да сам вољна да контактирам с њима.

Традиционалну сарадњу с ФТН-ом има и „Нафтна индустрија Србије”, у чијем је тиму тренутно запослено више од 350 дипломаца.

– Волео бих да радим у струци, а то је програмирање, за које мислим да има примену мање-више у свим делатностима – сматра студент друге године Рачунарства и информатике Марко Говедар. – Дошао сам да проверим има ли могућности за евентуалне праксе, стипендије или било какву помоћ за студенте. Значи нам податак да нам је пракса омогућена и док студирамо, само је потребно да пошаљемо ЦВ, а компаније ће нас позвати.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести