Први "Топ џоб" сајам запошљавања још данас у Хотелу "Парк"

Око 14.800 незапослених чекало је радно место на крају септембра, што је за око 16 одсто мање у односу на исти период прошле године.
1
Фото: Dnevnik.rs

То су показали подаци новосадске филијале Националне службе за запошљавање, које је на „Топ-Џоб” сајму запошљавања, који се и данас одржава у хотелу „Парк”, презентовала портпаролка НСЗ-а Ђурђина Мачак. Она је објаснила да незапосленост у Новом Саду континуирано пада последње четири године.

– С падом незапослености се истовремено у привреди генерише све већи број слободних радних места – рекла је Ђурђина Мачак. –  Позитивна је привредна клима у нашем региону, а у Новом Саду поготово. Живнули су угоститељство, туризам, грађевинарство... НСЗ подржава све манифестације које промовишу запошљавање, слободна радна места и желимо да будемо подршка свима који желе да успешно превазиђу изазове који постоје на модерном тржишту рада и у модерном пословању.

Сви незапослени, или они који желе да мењају радно место, могу на сајму, који је још данас отворен од 10 до 18 часова, ступити у директан контакт с послодавцима из 20 различитих компанија и предати им радну биографију. Нуди се велики број радних места, а најтраженије су позиције у области информационих технологија, електро и машинског инжењерства из области саобраћаја, финансија...То је први сајам запошљавања који су у Новом Саду организовале сајамске агенције Белекспо Плус и Бекап, уз подршку НСЗ-а. За разлику од уобичајених сајмова запошљавања, на овом посетиоци могу присуствовати едукативним конференцијама о новим вештинама за нова радна места.

– Конференције су отвореног типа и на њима ће се говорити о дигиталној трансформацији и томе колико је битно да данас будемо присутни на друштвеним мрежама и да се користе напредне технологије – казала је Марина Антић у име „Топ-Џоб” сајма запошљавања, и додала да су конференције посебно интересантне за оне који након завршених студија желе да граде своју каријеру у великим компанијама. – Нови Сад је универзитетски град и овде се траже сви профили – и с факултетима и са средњом школом. Имамо велику палету послова у производним, услужним компанијама. Када саберемо све компаније које овде учествују, очекује се да ће посао наћи 10-15 одсто људи, односно 2.000-3.000 незапослених.

По речима председника Скупштине града Здравка Јелушића, Нови Сад има перспективу да у наредне три до четири године дође до европских просека када је незапосленост у питању.

– У претходном периоду државна политика је била окренута према привреди, и то је допринело смањењу незапослености – казао је Јелушић, и додао да долази време озбиљних послодаваца. – Имали смо фазу либералног капитализма, у којој се свако звао бизнисменом, па чак и онај ко није знао да разликује шта је актива и пасива у фирми. Сајмови запошљавања су прилика да се радници сретну са својим будућим послодавцима, и обрнуто.

Нуди се велики број радних места, а најтраженије су позиције у области информационих технологија, електро и машинског инжењерства из области саобраћаја, финансија...

Милица Лукић је по завршетку студија први пут на позив НСЗ-а дошла на сајам да би пронашла посао или се макар упознала с понудом на тржишту.

– По струци сам струковни медицински радиолог тако да ме интересује нека медицинска компанија, нека производња или било шта што је у вези с мојим послом – нагласила је Милица, и додала да ће, и ако не буде посла у струци, пронаћи неки сродан.

В. Бијелић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести