Први „Floating Divan” у Културном центру Новог Сада

Јачање капацитета културних установа у наредном периоду и могућности за финансирање њихових пројеката била је тема панела и инфо-дана „Floatin Divan”, одржаног у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада, у организацији Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.
Kulturni centar Novog Sada  Foto: kcns.org.rs
Фото: Културни центар Новог Сада

Инфо-дан уједно је био намењен представљању могућности за финансирање пројеката из фондова Европске уније, као и прилика да се чују искуства и знања гостију из иностранства.

„Од почетка рада Фондације „Нови Сад 2021” концентрисани смо на укључивање што ширег круга субјеката у формулисање програма и решавање одређених изазова који постоје у њиховом раду“, објаснио је руководилац Сектора за међународну сарадњу Вук Радуловић.

“Први „Floating Divan” је посвећен сарадњи у Дунавском региону. Циљ данашње расправе, као и будућих, јесте подстицање те сарадње и интернационализација културне сцене, односно повезивање локалних и међународних уметника и културних радника.

Фондација „Нови Сад 2021” је, у сарадњи с „Антена деском креативне Европе”, окупила стручњаке из Аустрије да би представила одређене позитивне примере из праксе у вези с организацијом културних институција. Реч је о холдингу свих културних установа на територији Доње Аустрије – „NOKU holdingu” и пројекту „Euro Viena”, посвећеном приликама за финансирање културних и других пројеката у европском региону. Осим тога, представљен је и нови позив „Креативне Европе”, који је прилика за финансирање културних пројеката и локалних културних институција у Новом Саду. Академија уметности у Новом Саду пример је институције која учествује у једном пројекту и финансира се из међународног фонда у Дунавском региону.

„У региону Доње Аустрије пре 30 година имали смо сличну ситуацију као Нови Сад у овом тренутку те ја данас говорим о организацији у менаyменту“, истакао је директор „NOKU holdinga” у Санкт Полтену Пол Гесл.

“Културни и уметнички пројекти требало би да имају добру организацију и менаyмент, што је моја данашња порука. Нажалост, нисам имао прилику да упознам вашу културну сцену, али док сам у вечерњим сатима шетао градом, осетио сам енергију, а за добијање титуле „Европске престонице културе” вам честитам.

Како институције из области културе могу најсврсисходније да искористе бесповратна средства из фондова Европске уније, у име „Антена деска креативне Европе” и Фонда „Европски послови АП Војводине” у оквиру панела представила је Мина Радмиловић Пјевац.

„Програм „Креативна Европа” тренутно има отворен конкурс из Европских пројеката сарадње за 2018. годину и институције из области културе требало би да искористе могућност да се пријаве“, закључила је Мина Радмиловић Пјевац.

“Наредна, 2018, је Година културног наслеђа и зато бисмо желели да мотивишемо наше апликанте да искористе прилику да учествују. Расположив новац који стиже из ЕУ сада је максимално искоришћен.”

Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести