Промоција знаменитих Новосађана у „Прометеју“

У издавачкој кући „Прометеј” одржана је промоција знаменитих Новосађана, под називом „Култура сећања”, а посвећена је оснивачу и новинарима листа „Дан”. Овом приликом сликовито је дочарано како се живело у Новом Саду крајем тридесетих година 20. века.
1
Фото: Dnevnik.rs

Гордана Петковић је скупљала исечке из листа „Дан”, који је једини у Војводини излазио од 1935. до 1941, а њен супруг Владимир Петковић је на аутентичан начин читао најинтересантније текстове. Гордана Петковић је написала књигу „Нови Сад на ветру”, која ће ускоро бити штампана.  

Један од новинара, чији текстови су представљени у „Прометеју” је репортер с новосадских сокака, са Штранда, из првог новосадског биоскопа, Абуказем Јуниор, односно Жарко Огњановић, син Илије Огњановића.

Давид Дака Поповић је био први власник листа „Дан”, и био је први бан Дунавске бановине, касније сенатор. Градио је низ зграда које у центру и даље плене својом лепотом. На изложбни Гордане Петковић, приређеној у част књиге, наћи ће се новосадски монденски свет до 1941. године забележена на фотографијама.

Догађај је због епидемиолошке ситуације организован без присуства публике.

Т. Цвијановић

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести