Промоција публикације у Музеју Војводине: Деца су инспирација за писање књиге

Публикација Владимире Станисављевић „Етнологија – водич за децу и почетнике”, осим васпитно-образовне функције, најмлађима нуди задатке и простор за стваралачки рад и креативност. С обзиром на то колико има младе публике и деце,
17-muzej
Фото: Dnevnik.rs

Музеј Војводине, који иначе има најстарију педагошку службу од свих музеја у бившој Југославији, увидео је велики значај и потребу издавања педагошких публикација.

Директор Музеја др Драго Његован рекао је да публикација представља сажетак дугогодишњег искуства у педагошком раду с најмлађим узрастима. Он је нагласио да ауторка књиге, заједно с осталим колегиницама, спада у врхунске педагоге у српској музеологији.

Професорка-педагог др Јована Милутиновић оценила је публикацију као деци веома важно дидактичко средство.

– Публикација је веома интересантна јер у њој постоје методички осмишљени задаци и питања, те се деци нуди могућност да боје, цртају, конструишу и слично – указала је Јована Милутиновић. – На тај начин се малишани упознају с радом институције музеја, занимањима и пословима које обављају запослени професионалци у музеју, попут археолога, историчара, етнолога, фотографа.

Ауторка водича и музејска саветница Владимира Станисављевић својим дугогодишњим искуством, које је стекла радећи као педагог и оним што је остваривала у личној комуникацији, успела је једноставним речима да приближи најмлађима приче које изложени музејски предмети могу открити. 

– Деца су била кључна инспирација за писање, њихова радозналост била је моја мотивација, док су њихове идеје и коменатари били моје смернице – рекла је Владимира Станисављевић. – Идеја је протекла и од учитељица које су доводиле ђаке код нас у оквиру наставног предмета Народна традиција, и које су нам рекле да им просто недостају информације и неко учило које би им приближило ту материју. Деца воле да посећују музеј, посебно предшколске групе за време радионица које се стално одржавају. 

Гости промоције били су и ученици  четвртог разреда ОШ „Јован Поповић” који су читали оно што им се највише свидело из публикације.  

За визуелни идентитет књиге и илустрације које делом објашњавају историју Музеја и појмове који се налазе у њему, доста труда уложиле су дизајнерке и уметнице Александра Илић и Индира Кандић Назал.

Текст и фото: А. Андријевић

bujke
14.02.2020 • 08:00
Dobro da nije organizovana još jedna svadba
EUR/RSD 117.5813
Најновије вести