Радионице за будуће мајке и очеве о дојењу

У Дому здравља „Нови Сад“ реализује се пројекат „Подршка дојењу кроз примарни ниво здравствене заштите“.
е
Фото: Дом здравља Нови Сад

Дана 15.10.2019. године одржане су две радионице које су окупиле 50 здравствених радника из Службе за здравствену заштиту деце, поливалентне Патронажне службе и Службе за здравствену заштиту жена. Следећи сусрет је заказан за 17.10.2019. године са почетком у 12 часова.

Подршка дојењу се реализује кроз сва три нивоа здравствене заштите, али отпочиње и завршава се кроз примарни ниво здравствене заштите. Будући родитељи су још током трудноће усмерени на тим изабраног гинеколога, Школу за труднице и саветовалиште  за трудноћу где формирају став о начину храњења детета када се роди. По изласку из породилишта бригу и надзор над породицом преузимају патронажне сестре и тим изабраног педијатра. Од изузетне је важности да сви здравствени радници у ланцу подршке имају савремена сазнања у вези са дојењем како би заједно слали недвосмислену, уједначену поруку о праксама које доприносе и подржавају развој лактације. Један од најважнијих (ако не и најважнији) принцип рада здравствених радника је да првенствено не нашкоде, али да би то било могуће морају да имају сазнања о савременим стручним ставовима у вези са дојењем.

Паралелно са тим настављамо реализацију пројекта „Мајчино млеко најбоља храна“ који траје већ пет година. Пројекат обухвата одржавање радионица у приградским насељима за будуће мајке и очеве или све оне особе које желе да стекну додатна знања у вези са дојењем. Заказане су радионице у следећим местима:

17.10.2019. Месна заједница Петроварадин (Чајковског 1а) у 09:30 часова

22.10.2019. Дом пензионера Бегеч (Бранка Радичевића) у 09:30 часова

24.10.2019. Месна заједница Буковац (Карађорђева 109) у 09:30 часова

29.10.2019. Месна заједница Футог (Цара Лазара 42) у 09:30 часова.

Дојење је много више од храњења. Мајчино млеко има непроцењиву вредност за свеобухватни развој, јер садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и сазнајни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика) и штити од многих инфекција и алергија, а код одојчади смањује ризик од синдрома изненадне смрти. Веома је важно да се, током боравка у породилишту, мајка и новорођенче не раздвајају, јер мајка тада може подојити дете чим се оно пробуди. Примена анестезије током порођаја (општа или епидурална) не представља препреку за рани почетак дојења.

Предности дојења за мајку су многоструке: помаже успостављању емоционалне везе са дететом, смањује ризик од постпорођајне депресије, смањује крварење после порођаја и ризик од појаве анемије, доприноси нормализацији телесне масе, а дугорочни ефекти су смањивање ризика од појаве остеопорозе и појаве малигних обољења дојке и јајника. Дојење доприноси складнијим породичним односима, растерећује породични буџет, штеди време.

 

 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести