Програм ШОСО „Милан Петровић” представља се на конференцији у Бечу

Програм подршке животу у заједници, који Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић” с домом ученика, уз новчану помоћ Градске управе за дечју и социјалну заштиту, реализује већ годинама, препознат је и у свету као пример добре и иновативне праксе.
г
Фото: ШОСО Милан Петровић

Сходно томе, програм ће бити представљен на годишњој конференцији „Зеро” пројекта у Бечу, која траје од среде до 23. фебруара, а која има за циљ да промовише успешне програме социјалне заштите.

По речима директорке ШОСО „Милан Петровић” Виолете Страхињевић, та образовна установа већ дуги низ година развија услуге социјалне заштите које излазе у сусрет потребама корисника свих узраста и подстиче њихово осамостаљивање.

– Наша школа је овог пута конкурисала програмом становања уз подршку и успела је да уђе међу 65 програма који ће бити представљени јавности – казала је Виолета Страхињевић, појаснивши да је у оквиру „Зеро” пројекта планирано да учествују земље из читавог света, које, осим самосталног становања уз подршку, промовишу и пројекте који подразумевају поштовање људских права и права особа с инвалидитетом на рад.

Директорка Страхињевић објаснила је да становање уз подршку подразумева одговор на потребе одраслих корисника ШОСО „Милан Петровић” и њихових породица.

– Програм помаже одраслим корисницима, који су смештени у прилагођеним стамбеним јединицама, а које је обезбедио Град Нови Сад или који су у власништву корисника или њихових породице, да уз подршку стручног особља живе што самосталнијим животом – објаснила је Виолета Страхињевић. – Нажалост, до сада су многи корисници већи део живота, или цео, провели смештени у установама. Због тога је најважнији аспекат програма подршке животу у заједници деинституционализација, односно „извлачење” корисника из установа за трајни смештај. Идеја је да се укључе у свакодневни живот, да нађу посао, да имају испуњено слободно време, да их њихови „недостаци” не ограничавају већ да буду прихваћени као пуноправни чланови друштва.

Вредносни принципи програма самосталног становања су поштовање људског права и право на недискриминацију особа с инвалидитетом, те одговорност и самосталност корисника, као и да након укључивања у програм развију осећај припадања породици. Осим тога, порограм подразумева припрему и процену корисника, њихових потреба, капацитета и ризика да би се што пре осамосталили, развили социјалне вештине, доносили одлуке и преузимали одговорност. 

Учење на даљину

Прво представљање ШОСО „Милан Петровић” на конференцији „Зеро” пројекта било 2016. године, када им је уручена награда за пројекат учење на даљину „Миланче”.

– Пројекат је подразумевао могућност онлајн учења за наше ученике који су на кућном и болничком лечењу – појаснила је директорка Виолета Страхињевић.

Пројекат је био изабран јер је реч о иновативној пракси која олакшава функционисање ученицима који не заостају за вршњацима, али је и од велике помоћи њиховим породицама.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести