Професионални плесачи и публика заједно на подијуму

У оквиру пројекта „Someone from home” (Неко од куће), уметничка трупа плесача из Аустрије, Бугарске, Румуније и Србије, од  7. марта гостује у Културној станици „Свилара”.
Profesionalni plesači i publika zajedno na podijumu u Kulturnoj stanici „Svilara” Foto: F. Bakić
Фото: Професионални плесачи и публика заједно на подијуму у Културној станици „Свилара” Фото: Ф. Бакић

Јуче је одржана проба на којој су уз професионалне играче активно учествовали и посетиоци различитих  генерација. По речима координатора пројекта, позоришног редитеља Бојана Милосављевића, основна идеја је повезивање различитих традиција и култура, односно спајање народне игре и савременог плеса у заједнички перформанс.

Студентски културни центар је један од носилаца пројекта „Сомеоне фром хоме”, који се састоји из четири резиденцијална програма и то у Линцу, Софији, Темишвару и Новом Саду. Како каже Милосављевић, жеља организатора је да публика активно учествује, уместо да само посматра професионалне плесаче. Радионице су замишљене тако да у једном делу наступају професионални уметници, а да им се након тога на сцени придруже гледаоци. По речима нашег саговорника, досадашње искуство с радионица показало је да људи желе да плешу.

– Будући да живимо у времену виртуелне комуникације, где је тело на неки начин запостављено, идеја пројекта је да се афирмише невербална комуникација и интеракција међу људима, што плес заправо и јесте – објаснио је Бојан Милосављевић. – Пројекат је отворен за све генерације, а жеља нам је да плесне вечери наставе да се одржавају једном месечно или недељно, у свим градовима који су учествовали.

Наш саговорник напомиње да се на гостовањима креира кореографија за завршни догађај плесне интерактивне вечери, који ће бити 27. јула у Линцу, 30. августа у Темишвару, 15. септембра у Софији и 18. септембра у Новом Саду. Учесници резиденција, по двоје плесача из сваке државе, партнерске земље и организације наступиће на финалним вечерима.

Пројекат „Сомеоне фром Хоме – ин тхе сенсе оф белонгинг то Еуропе” финансиран је у оквиру програма „Креативна Европа – Култура – пројекти сарадње у оквиру културне баштине”. По речима организатора, посебан фокус је на историји и традиционалној култури Подунавских Шваба који живе у Војводини.

– Кореографкиња Силке Грабингер је из Аустрије, али је пореклом је с ових простора, из Вршца, тако да се бавимо и интеркултуралним дијалогом и покушавамо да направимо микс различитих култура у једном заједничком плесу, те да све то у духу игранки из прошлих времена приближимо младим генерацијама у мешавини брејк денса, хип-хопа –нагласио је Бојан  Милосављевић. 

   Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести