Продавница у коју грађани доносе старе ствари

Нова продавница „The Empty Shop”, јединствена по томе што у њој суграђани не купују, већ доносе половну одећу у хуманитарне сврхе, отворена је у четвртак у тржном центру „Променада”, на Булевару ослобођења 119.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Тржни центар ту акцију реализује у сарадњи с Црвеним крстом Војводине не би ли мотивисао суграђане, али и све посетиоце „Променаде”, да донирају гардеробу коју више не носе и на тај начин помогну социјално угроженим грађанима. Новосађани ће гардеробу моћи да доносе сваког дана од 12 до 20 часова све до 5. октобра у објекат који је постављен код покретних степеница у приземљу код улаза код Спенса.

Фото: Дневник/ В. Фифа

– Многи грађани када шетају кроз шопинг-центар и разгледају све нове колекције познатих брендова не размишљају о количини гардеробе коју имају код куће, која најчешће ничему не служи и остане неискоришћена јер не знају шта ће с њом или је бацају – каже менаџерка „Променаде” Дарја Кустудија. – Управо зато смо отворили „The Empty Shop”, који ће бити у „Променади” наредних месец дана. Позивам све суграђане да отворе своје плакаре и придруже нам се у напорима да прикупимо гардеробу онима којима је заиста потребна. Видећемо која количина гардеробе ће бити прикупљена овом приликом, а уколико акција уроди плодом, организоваћемо је још једном.

Фото: Дневник/ В. Фифа

Секретар Црвеног крста Војводине Бошко Митрашиновић објашњава да се у свих 45 њихових организација у градовима и општинама широм Војводине редовно реализују акције прикупљања половне обуће и одеће која се даље распоређује грађанима којима је потребна, а да се на тај начин и „Променада” укључује у културу давања људима.

– Тиме не нарушавамо достојанство оних којима поклањамо половну гардеробу, па апелујемо на грађане да оно што доносе буде чисто и уредно – истиче Митрашиновић, и додаје да ће половна гардероба која буде прикупљена бити подељена њиховим организацијама спрам потреба. – Гардероба коју грађани буду доносили обавезно треба да буде сортирана на мушку, женску и дечју. По нашим сазнањима, тренутно је највећа потреба за дечјом гардеробом и одећом за бебе.

Отварање радње привукло је пажњу посетилаца тржног центра, а међу онима који су први донирали стару гардеробу била је и модна дизајнерка и стилисткиња Кристина Беквалац.

        В. Бијелић

Фото: Дневник/ В. Фифа
H.
06.09.2019 • 13:43
Divna ideja! Treba svakako ponavljati ovo u redovnim periodima, i onda će ljudi prikupljati i računati na to. Trenutno recimo nemam garderobe koju bih donela, jer sam sve bacila. Ali ako znam da će se ova akcija ponoviti, čuvaću.
NS
07.09.2019 • 11:39
Da li je navođenje Kristine Bekvalac trebalo da me motiviše da učestvujem u akciji ?
EUR/RSD 117.5848
Најновије вести