Пријем француске делегације у градском парламенту

Председник Скупштине града Здравко Јелушић, члан Градског већа за културу Далибор Рожић и помоћник градоначелника за међународну сарадњу Александар Петровић примили су у градском парламенту саветника у амбасади Републике Француске за сарадњу и културу и директора Француског института у Србији Мануела Буара, аташеа за културу Републике Француске Катрин Фодри и директора огранка Француског института у Новом Саду Владимира Маринковића и с њима разговарали о сарадњи.
gradska skupstina novi sad, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Јелушић је пожелео добродошлицу гостима у Омладинску престоницу Европе и Европску престоницу културе 2021. године, изразивши наду да ће се у наредном периоду сарадња француских културних институција и града Новог Сада обогатити бројним садржајима.

– Користим ову прилику да се захвалим на изузетно вредној пажњи коју Француска посвећује неговању сарадње са Србијом и њеним градовима и уверен сам у то да ћемо заједничким напорима ту сарадњу наставити да унапређујемо – поручио је Јелушић. Далибор Рожић је истакао да постоји много области отворених за сарадњу, пре свега област културе.

– Град пружа велику подршку свим пројектима који се реализују у оквиру две веома престижне титуле које је наш град понео и тесно сарађује с Фондацијом „Нови Сад 2021” на припреми појеката за обележавање године Европске престонице културе – објаснио је Рожић. – То свакако не треба да буде једини оквир сарадње јер у нашем граду постоје бројне установе културе и невладине организације које су увек отворене за нове предлоге и спремне да се ангажују на заједничким пројектима.

Александар Петровић је нагласио да ће Град Нови Сад пажљиво размотрити све предлоге који буду упућени преко амбасаде Француске.

– Француска је једна од водећих земаља чији су званични представници редовно посећивали Нови Сад, а те посете довеле су, између осталог, у октобру 2018. године и до потписивања Писма о намерама о успостављању сарадње између Покрајине АПВ и Департмана Вал д’ Оаз, односно најављеног потписивања споразума између Новог Сада и градова Енгијен ле Бен, Сен Лу ла Форе и Таверњи – казао је Петровић.

Захваливши се на добродошлици и истакнутој спремности за наставак сарадње, Мануел Буар је нагласио да је сарадња с локалним заједницама једна од приоритетних активности амбасаде, те да се планира проширивање сарадње и на друге области, пре свега образовање и привреду.

– Желим да се захвалим Граду Новом Саду на великој подршци коју пружа огранку Француског културног центра и његовим активностима – рекао је Буар. – У оквиру ове посете састаћемо се и с представницима Фондације „Нови Сад 2021”, као и другим релевантним актерима с циљем да дефинишемо план активности за ову и наредну годину и припремимо се на најбољи могући начин за учешће у програмима обележавања године Европске престонице културе у Новом Саду.

Катрин Фодри се захвалила на подршци коју Нови Сад пружа својим учешћем у процесима децентрализације сарадње локалних заједница, и нагласила значај културних актера у реализацији пројеката у бројним областима, попут архитектуре, књижевности, музике, дигитализације, али и повезивању културе с привредом.

С. С.

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести