Пријаве за Филмски фронт до краја месеца

НОВИ САД: Сви који желе да пошаљу филмове на 17. међународни фестивал краткометражног филма „Филмски фронт”, могу то учинити до 30. септембра, докле је продужен рок конкурса.
filmski front
Фото: Promo

Фестивал прима експерименталне, игране, анимиране и документарне филмове, чија  максимална дужина може бити 30 минута, а филмови морају бити продуцирани током ове или прошле године. Уз то, отворен је и конкурс за филмске радионице. Више информација о пријављивању филмова и пријави на радионице може се наћи на званичаном сајту фестивала www.filmskifrontrs   

Фестивал краткометражног филма „Филмски фронт” одржаће се од 24. до 27. октобра у биоскопској сали Културног центра Новог Сада, Католичка порта 5, а подржан је од ОПЕНС-а.

Као на сваком досадашњем издању Фестивала, по речима селектора редитеља Филипа Марковиновића, ове године се још мало померају границе.

Ове године тражили смо филмове који провоцирају, доносе новине и експериментишу, казао је Марковиновић.

Како је додао, конкурс је у току, процес селекције траје те је још рано да донесе закључак о томе да ли су такве филмове и добили, али оно што је за сада прегледао обећава.

Одзив је као и претходне две године одличан, стигло је нешто мање од 1.000 радова из свих крајева света, тачније, са свих насељених континената. У том смислу, селекција ће и ове године бити добар пресек глобалних трендова у кинематографији, а биће занимљиво видети како се сличне теме преламају кроз различите културе, казао је селектор.  

Пре самог Фестивала, од 1. октобра, као новина, крећу и филмске радионице. Раније су радионице организоване током фестивала, али због због великог интересовања, проширен је спектар тема које ће се обрађивати, као и трајања радионица.

Расписали смо конкурс и довели одличне предаваче, рекла је директорка Фестивала Нина Латиновић.

Имамо, додала је, радионице филмске камере, које води професор на Академији уметности у Новом Саду и директор фотографије на више играних филмова Алекса Рамадановић, затим радионице филмске критике, где је менторка драматуршкиња из Београда, ауторка више награђиваних позоришних текстова и филмских сценарија Неда Гојковић, као и радионице филмске продукције које води она.

Уз то, имамо и радионице филмског сценарија и режије, које у првом делу води професорка филмског сценарија на Одсеку за драматургију Академије уметности у Новом Саду Катарина Тодоровић, а у другом филмски и позоришни редитељ Филип Марковиновић, казала је директорка Фестивала.

Б. П.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести