Превенција и лечење цервикалног синдрома у Дому здравља

У оквиру пројекта „Исправи се”, јуче је у Дому здравља „Нови Сад” на Лиману реализована прва акција за грађане у циљу превенције и лечења цервикалног синдрома.
1
Фото: Филип Бакић

По речима шефице Службе физикалне медицине те установе др Зорице Јакишић, синдром је постао готово дневни проблем како код најмлађих генерација, тако и код најстаријих, а представља скуп симптома који су у вези с променама у вратној кичми.

– Симптоми се јављају код особа које трпе принудни положај, или имају неке друге деформитете које долазе с процесом старења, који сам по себи све додатно отежава – рекла је др Јакишић. – Клиничка слика коју наши суграђани најчешће препознају представља бол у врату и раменом појасу који може, у зависности од тога где се проблем налази, проузроковати и главобољу. Ако су захваћени нижи сегменти, бол се спушта и јавља се слабост у рукама, трњење, смањен фини осећај на периферији и слично. Вежбе које се показују током ових акција заправо су предуслов да до бола уопште не дође. Кроз предавања смо људима приближили појам вратног сегмента, а потом су терапеути у практичном делу показали заштитне положаје и вежбе које превенирају деформитете, уколико се практикују сваки дан, барем два пута.

Како је рекла наша саговорница, без обзира на то да ли има промена на кичми или не, вежбање спречава појаву бола, односно континуирано вежбање спречава његово одржавање када промене постоје. Код пацијената који прођу кроз Службу физикалне медицине, лечење се углавном заснива на одређеним вежбама које јачају дубоку мускулатуру држача кичменог стуба јер се тако може спречити даље напредовање промена на вратној кичми.

– Када пацијенти дођу на први преглед јер имају тегобе, обавезно је да понесу рендгенски снимак, на основу којег ће физијатар оценити да ли је та кичма спремна на сваку врсту покрета – поручила је докторка. – Постоје ограничења која ми видимо и таквим пацијентима не саветујемо да раде све вежбе. Данас смо показали покрете и вежбе које могу радити сви пацијенти.


Данас у Змај Огњена Вука

Пројекат „Исправи се” реализује се данас од 12.30 часова у објекту „Јован Јовановић Змај” (Змај Огњена Вука 19). У петак, 15. новембра, пројекат се у исто време реализује у објекту „Булевар” (Булевар Михајла Пупина 23), док ће у Дому здравља на Клиси (Ритска 2) предавања и вежбе бити приказане од 14. Након тога, у уторак, 19. новембра, од 11 сати домаћин пројекта је објекат Дома здравља у Руменачкој 102, а од 12.30 ће пројекат бити реализован у објекту на Новом насељу (Булевар Слободана Јовановића 9). Одељење физикалне медицине и рехабилитације Дома здравља потом се сели у приградска насеља, а прва акција ће бити реализована у среду, 20. новембра, од 10.30 сати у Петроварадину и од 12 у Сремској Каменици. У четвртак, 21. новембра, од 13 сати су домаћини Домови здравља у Футогу и Руменки.


По њеним речима, тим активизмом се заправо мишићи хране и тако одржавају сопствену циркулацију, што је предуслов за избегавање бола. Уз  вежбе се готово редовно укључују и физикалне процедуре, попут ултразвука, струје или ласера, у зависности од стања пацијента.

И. Бакмаз

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести