ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Здрав оброк брзо тањи новчаник

Након празника, обиља хране и уживања у разноврсним ђаконијама, многи Новосађани одлучују се да припазе на исхрану и очисте организам.
1
Фото: Dnevnik.rs

Тако ће се, уместо „масних и сласних” јела, на менију здравог оброка наћи здравије варијанте, попут овсених каша у комбинацији с бобичастим воћем и немасним јогуртом, затим орашастих плодова, интегралног пиринча, сочива, соје, разних врста интегралних плочица, посних колутића, троуглића и слично. Иако се већина тих прозвода може наћи и на полицама маркета, из разговора са суграђанима сазнаје се да се многи ипак одлучују да здраве намирнице пазаре у специјализованим продавницама здраве хране, а има и оних који су навикли ту храну да купују на пијацама.

У неким од радњи специјализованог типа највише се купују овсене и јечмене пахуљице, које коштају 13 динара 100 грама. Иста је и цена ражаних пахуљица, док 50 грама интегралног корнфлекса кошта између осам и 30 динара, у зависности од врсте. Хранљив и сит доручак могу представљати и мусли, који се могу пазарити по 25 до 45 динара 100 грама, у зависности од тога да ли се одлучи за „класик”, „чоко” или „тропик”. У продавници здраве хране „Чардак”, по речима радника, веома је популаран „мусли дијет”, који стаје 30 динара 100 грама, и „мусли спорт”, за који је потребно издвојити до 45 динара.

С друге стране, има и оних који већ дуже, а не само након празника, воде рачуна о томе шта једу, рекли су нам да често за ужину воле инстант овсену кашу, коју могу понети на посао или факултет. Једно паковање се може наћи за 64 динара и потребно је само додати врелу воду да би се добио укусан оброк. Одличан избор уместо нездравих грицкалица јесу орашасти плодови, па се тако 100 грама бадема може пазарити за 159 динара, док иста грамажа индијских ораха кошта 178 динара. За орах у језгру потребно је издвојити 118 динара, док кикирики стаје 38 динара. Многи Новосађани воле да грицкају интегралне грисине, штапиће и кексиће, који се могу купити по 32 до 68 динара 100 грама. Када су у питању слани крекери, грађани воле да купују „сусам-лан крекер”, који стаје 45 динара и „хроно крекер”, који се може набавити за 55. Популарне су и „црвене плочице”, које стају 85 динара, као и „чиа ђумбир плочице” – 66 и „плочице парадајз”, за које је потребно издвојити 60 динара. Сличне су и цене здравијих слатких ужитака, па тако „биобела” кексићи коштају 65 динара, док десерт с малином и стевијом кошта 20 динара више.

Фото: Dnevnik.rs

На пијацама најчешће се купује лешник који кошта од 800 до 1.000 динара килограм, ораси су око 850 динара, а често се као здрава ужина купују суве кајсије које су 400 динара килограм, иста количина сувих шљива је 260, а сувих смокава око 300 динара.

На пијацама се купује лешник који кошта од 800 до 1.000 динара килограм, ораси су око 850 динара, а често се као здрава ужина купују суве кајсије које су 400 динара килограм, иста количина сувих шљива је 260, а сувих смокава око 300 динара

Цене здравијих намирница у маркетима су више у односу на продавнице здраве хране. Тако, тамни пиринач који грађани обично спремају за ручак стаје 150 динара 100 грама, а ист количина експандираног пиринча је 75, чиа семенке су 335, галете 150 динара. Гоyи бобице у маркетима се могу наћи по 190 динара за 75 грама. Популарне намирнице попут кандираног ананаса стају 160 динара, 250 грама киное 328, док је за „глукофит” плочице потребно издвојити 100 динара за 100 грама.

Највише се купују овсене и јечмене пахуљице, које коштају 13 динара 100 грама. Иста је и цена ражаних пахуљица, док 50 грама интегралног корнфлекса кошта између осам и 30 динара, у зависности од врсте

У продавницама здраве хране, доста се купују и чајеви у ринфузи, и то најчешће зелени чај, који додатно доприноси детоксикацији организма, затим камилица, нана, брусница. На истом месту могуће је купити посебне врсте биљних чајева који се не могу наћи у маркетима, а за 100 грама различитих врста егзотичних чајева потребно је издвојити од 40 до 300 динара. Због приступачнијих цена и већег избора здравих намирница, чајева, цеђених здравих сокова и слично, грађани Новог Сада бирају продавнице здраве хране.

Текст: А. Андријевић и Т. Пачић

АНКЕТА: ДА ЛИ КУПУЈЕТЕ ЗДРАВУ ХРАНУ ?

Алекса Николић,

студент:

– Волим да купујем у продавницама здраве хране. Обично то буду овсене пахуљице, ланено семе и орашасти плодови. Након празника купујем чајеве за чишћење организма, посебно зелени чај. У здравој храни има доста посних производа, тако да и њих набављам тамо.

Ивона Хорњачек,

студент:

– Често купујем овсене пахуљице, овсене каше и мусли. Углавном то једем за доручак и трудим се што чешће да конзумирам такву врсту оброка. То ми је важно јер тренирам кајак и покушавам да се храним што здравије, колико сам у могућности. Купујем и чајеве, и то биљне, у ринфузи.

Урош Копања,

студент:

– Углавном купујем овсене каше, пахуљице и протеине. То једем за доручак или ужину, и генерално се трудим да се здраво храним. Једно време нисам водио рачуна о томе, него сам јео све, и доста сам се угојио и осећао сам се лошије. Онда сам кориговао исхрану, лакше се крећем и боље се осећам.

Јелена Ивановић, књиговођа:

– Често пазарим у продавницам здраве хране јер су прозводи квалитетнији него у маркетима и мања је гужва. Већ три године сам на посебном режиму исхране. Због тога најчешће купујем овсене пахуљице, орашасте плодове, суво воће, органске сокове или фитнес плочице, као и чајеве у ринфузи.

Т. П. – А. А.

Фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести