ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ – У СУРЕТ ГРЕЈНОЈ СЕЗОНИ За догревање довољна кварцна пећ

У односу на прошлу годину, када је Михољско лето трајало све до краја октобра, ове године је јесен раније „закуцала на врата”. Иако дневне температуре прелазе 20. подељак на термометру, ноћи су ипак свеже, а током септембра било је и неколико хладних кишовити дана.
kvarcna grejalica pixabay
Фото: pixabay.com

Пошто сезона грејања тад није почела, многи су због тога морали да се додатно угреју. По речима суграђана, најпрактичнији начин да се за кратко време угреје мала просторија је уз помоћ калорифера, који се могу купити у већини продавница кућних апарата, а грејалица јачине 2.000 вати кошта од 1.500 до 2.500 динара, у зависности од произвођача

Међу повољнија грејна тела убрајају се и кварцне грејалице. Најслабије, од 1.800 вати, коштају око 4.500 динара, док је за оне од 2.750 вати потребно издвојити више од 6.000. Електрични конвектори су модерни уређаји намењени да се монтирају на зид и да брзо загревају просторију. Доступне су различите снаге, а најтраженија је она од 2.000 вати, која се може наћи по око 4.500 динара, али, уколико се изабере квалитетнији произвођач, цена може достићи и више од 10.000 динара. Многи користе инфрацрвене и халогене грејалице током прелазног периода. Халогене грејалице јачине између 400 и 800 вати могу се купити по 1.500 до 3.700 динара, док је за инфрацрвене потребно издвојити неколико хиљада више. Најскупља грејна тела су керамичке грејалице, а она од 2.000 вати кошта од 15.000 динара па навише, као и уљани радијатори, за које је потребно издвојити између 6.800 и 14.000.

По речима грађана, најскупљи енергент је природни гас те се све чешће може чути да се неко одлучио да током грејне сезоне поново користи дрва, угаљ или пелет. Просторни метар тврдог неизрезаног огревног дрвета кошта око 6.500 динара, док се цена дрвеног угља креће око 10.000 динара тона, а за квалитетан полукамени и камени потребно издвојити око 15.000.       

С. К-ч

 

Анкета ДА ЛИ И ЧИМЕ ДОГРЕВАТЕ СТАНОВЕ И КУЋЕ?

Thumbnail

Зузана Трусина, пензионерка:

– Грејемо се на гас, али пошто је скуп, неретко заложимо пећ на угаљ или дрва јер, осим што је јефтиније, ништа не греје тако добро као стара каљева пећ. За сада нисмо имали потребу да се догревамо јер смо добро изловали кућу те се топлота из ње не губи лако.

Thumbnail

Владислава Ћелап, пензионерка:

– Живим у надграђеном делу зграде па се грејем централним грејањем и задовољна сам квалитетом услуге. Ипак, у резерви, за догревање током хладнијих дана, имам електрични радијатор. На срећу, током ове јесени још нисам имала потребу да га укључим.

Thumbnail

Стоја Кецман, пензионерка:

– Пошто живим у згради, користим централно грејање и задовољна сам услугом „Топлане”. Нисам имала потребу да догревам стан јер ми више прија да боравим у хладијим просторијама, али верујем да, ко има децу, сигурно је морао мало да их утопли грејалицом.

Thumbnail

Зоран Коџо, цвећар:

– Грејем се на гас, неретко користим и грејалице, али само када је тзв. јефтина струја. Грејање је скупо у сваком погледу када се узму у обзир наша примања. За сада сам морао неколико пута да се догревам и тада сам се одлучио да угрејем радијаторе гасом.     

С. К-ч

 

 

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести