ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: У потрази за поклонима

Током године одлазимо на многобројна рођенданска, славска и слична окупљања која не изискују нужно поклоне, иако их сви прижељкујемо.
r
Фото: pixabay.com

Новосадски бутици временом су потиснули куповину поклона на пијацама јер се омладина већ деценијама окреће реномираним радњама с гардеробом широм града, мада ни пијачне тезге не остају због тога без посла. Током разговора са суграђанима закључили смо да се у односу на буџет купују различити поклони, а најчешће козметика.

Од козметике, парфеми заузимају прво место када је куповина поклона у питању. Новосађани се најчешће одлучују за дрогерије јер је избор најшири, па се тако може наћи економик копија, која кошта 280 динара, али у случајевима када је главни поклон већ спреман. За оригиналне парфеме суграђани издвајају и до 4.000 динара. Неки се одлучују да посете и бутике који имају повољније цене гардеробе у односу на реномиране радње, па се тамо фармерице могу наћи по повољнијој цени од 800 до 1.000 динара, памучне мајице до 500, а кошуље од 700 динара. У скупљим бутицима за фармерице суграђани издвоје од 1.900 динара па навише, док за мајице дају и преко 1.200.

На пијаци се највише у форми поклона продаје спортска одећа, а цене варирају у зависности од величине и старости. Осим тога, често се купују и дечје пиyаме, које не прелазе 500 динара, а узимају се и дресови од 1.200. Дуксеви су чести поклони, а цена варира између 1.500 и 2.000 динара. Даме углавном својим другарицама купују доњи веш, а на пијаци он се може наћи између 120 и 300 динара, а нешто скупљи је мушки доњи веш, од 200 динара до 1.200 ако је с апликацијама.

Све чешће се по граду виђају поклони умотани у балоне. Уколико желите неког да изненадите креативним паковањем и за рођење детета га обрадујете таквим видом поклона, потребно је издвојити око 3.000 динара. За уобичајене прославе паковање у балон кошта до 600 динара, у зависности од аранжмана који се прави. Најмање значаја се данас придаје куповини цвећа, а како кажу цвећари, не зато што људи неће, већ их једноставно буџет у томе ограничава.

Некада се цвеће подразумевало и далеко више куповало, а данас је то реткост. Најчешће се продаје по један или три цвета, те се ружа може наћи за 200 динара, док аранжирана стаје 300. Букет од три руже кошта 600 динара. Јефтинија варијанта је букет од три гербера за 500 динара, док се аранжиране корпице слабо купују, иако им је цена такође око 500 динара. За оне који се одлуче за мало богатији аранжман, цене се крећу од 1.000 динара па навише.

        Е. Милетић, А. Драговић, К. Бојанић

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.3152
Најновије вести