ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ У пекарама велика разлика у цени пецива

Иако се често говорило о томе да ли је здраво јести у пекари, оне су и даље пуне купаца током целом дана.
Pekara/J. Vukasinovic
Фото: Ј. Вукашиновић

Популарност пекара је већа уколико су у близини школе или неке велике установе јер самим тим ђаци, односно запослени постају њихови редовни купци, док пензионери свакодневно купују само хлеб ради очувања здравствља. Од пецива највише се продају кифле, переце, пецива с виршлом, пице и бурек разних врста.

Како сазнајемо, у новосадским пекарама разлике у ценама и те како постоје па тако за бурек са сиром треба издвојити од 100 до 120 динара, за бурек с месом од 110 до 160 динара, док се пица-бурек може купити за 120, али и за 180 динара. О продаји, у последње време, популарног бурека испод сача, разговарали смо с радницом „Бурек Кинга” Љубицом Костић.

Фото: Dnevnik.rs

– Највише се продаје бурек са сиром и с месом – казала је она. – Најпрометније је од осам сати до 12, као и у периоду након посла, од пола три до пола пет. Сви смо ми умрежени па су тако и цене приближне. Ми осим класичног бурека, продајемо и бурек испод сача, због чега смо посебни.

Цена килограма пите/бурека испод сача с кромпиром, сиром, шампињонима креће се од 600 динара, док су они с пилетином или јунетином скупљи – килограм кошта око 700 динара.

Осим бурека, Новосађани махом једу пецива с виршлом, за која је потребно издвојити од 60 до 90 динара, док су цене кифли, штапића и переца већ дуго исте па и даље коштају 30 динара. За интегрална пецива се издваја који динар више, док се за пуњене кроасане, како слатке, тако и слане, тражи и до 90 динара. У пекарама највеће гужве владају пре подне, када људи креће на посао, затим након посла и за време вечере, као и током школских одмора између часова.

На питање да ли ће се цене мењати, у појединим пекарама рекли су да то још увек није у плану, док у другима тврде да су оне већ порасле десетак динара у претходних неколико месеци.   

Текст: К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести