ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ  У пазар на пијацу

Између пијаце и маркета, Новосађани једногласно бирају пијацу. У њиховом избору пресудан је квалитет воћа и поврћа, који је на пијацама знатно већи, док су цене повољније.
Između pijace i marketa, Novosađani jednoglasno biraju pijacu Foto: V. Fifa
Фото: Између пијаце и маркета, Новосађани једногласно бирају пијацу Фото: В. Фифа

Иако је прављење зимнице још актуелно, људи воће и поврће купују и за свакодневне потребе.

На тезгама је највише кромпира свих врста, а цена килограма је око 50 динара. Осим кромпира, током целе године купује се и црни лук, чија се цена, у зависности од квалитета и величине, креће између 50 и 60 динара, а цена белог лука је 30 комад. Сезона празилука тек долази, међутим, велики избор се може наћи већ сада, те је за килограм потребно издвојити до 150 динара, а веза кошта 100. Шаргарепа је, такође, целе године актуелна, а цена килограма је 70 динара.

С обзиром на то да је припрема зимнице у току, корнишони су и даље у понуди. По жељи се могу наћи ситнији и крупнији, а цена килограма је 150 динара. Сезона паприке за печење је при крају те ваља пожурити јер се избор полако сужава. Цена килограма паприке је од 75 до 90 динара, док се у кутијама продаје за 80. Кад је реч о зимници, популаран је и карфиол, а за килограм је потребно издвојити 100 динара.

Прве мандарине су стигле на пијачне тезге, а килограм се може приуштити за 160 динара. Од такозваног цитрусног воћа ту је и лимун, чија је цена такође 160 динара килограм.

Јабуке и крушке су воће којег увек има, те се купује током целе године. За килограм јабука потребно је издвојити 50 до 80 динара, а на неким местима продавци нуде два килограма за 100 динара. Цена килограма крушака креће се од 100 до 140 динара. У том избору неизоставне су и банане, чији килограм кошта 65 динара.

Д. Андулајевић

АНКЕТА Где радије купујете воће и поврће?

 

Thumbnail

Марко Секулић, фриленсер:

– Воће и поврће углавном купујем на пијаци, цене ми одговарају. Не идем сваки дан на пијацу јер ми је далеко, али када сам могућности, бирам пијацу углавном због квалитета, који је много бољи него у маркетима.

Thumbnail

Мирјана Јовић, пензионерка:

– Више пазарим на пијаци него у маркетима. Задовољна сам и ценама и квалитетом. У  маркетима је роба некада и јефтинија, али није свежа, а мени је битно да јесте.

Thumbnail

Лазар Сувајџић, пензионер:

– Купујем на пијаци више него у маркетима. Доста сам задовољан квалитетом, а релативно ценама јер их накупци повећавају. У маркетима има доста ГМО робе, а знамо да је права јабука она с туфницама.

Thumbnail

Сања Зељко, трговкиња:

– Купујем на пијаци радије него у маркету јер је повољније и тешко је пронаћи свеже воће и поврће, све и када га има. Веома је важно да купујемо и једемо свеже, а тренутно се највише купује поврће и воће за зимницу.   

    Д. А.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести