ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Риба јефтинија него за претходни пост

Прошле седмице почео је ускршњи пост и трајаће наредних шест недеља. Стога потрошачи ових дана размишљају о посном јеловнику те најчешће посежу за намирницама као што су риба, житарице, поврће и слично. На пијацама се претежно може наћи свежа риба, док се у маркетима продаје углавном упакована – смрзнута.
Ribarnica Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Ту је и пасуљ, актуелан током целе године, али свакако је асоцијација на посни ручак. Највећи избор је на пијацама, где му је и најповољнија цена, а у понуди су углавном тетовац, шарени и градиштанац. Кромпир, лук и купус такође су намирнице које се користе током целе године, а погодне су за припрему посне трпезе. Цена им је приступачна, а у изобиљу их има како у мањим трговинама, тако и у већим.

Током уздржавања од мрсне хране популарно је и сушено воће, које се на пијацама продаје на мерење, а у већини маркета оно је паковано у кесе од 150 или 200 грама.

Занимљива је чињеница да су цене рибе током овог поста повољније у односу на божићни, међутим, редова пред рибарницама ипак нема. Шта је узрок тог попуста није познато. Можда су трговци показали разумевање пред чињеницом да се народ сваке године истроши током празника и слава, а Велики пост, мора се признати, брзо је дошао.

Б. Павковић – С. Ковач

Фото: Dnevnik.rs

 

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести