ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Приступачне цене у продавницама здраве хране

Након празничне гозбе и преједања многи се одлучују да “дотерају” линију хранећи се здраво и припремајући лагане оброке. Продавнице здраве хране тада су често први избор, јер имају богату понуду житарица, коштуничавог воћа, зачина, чајева и грицкалица по приступачнијим ценама.

Како су нам рекли у продавницама здраве хране потрошачи најчешће купују овсене пахуље, суво воће, пиринач, презлу, римфузне чајеве и грицкалице. Купци, с друге стране, на овај начин успевају да уштеде који динар и да на једном месту купе већину намирница.

За килограм пшеничних или овсених пахуља потребно је издвојити између 100 и 130 динара. Новосађани на мерење могу купити и кочански пиринач за који је потребно издвојити око 170 динара, док је “обичан” бели пиринач јефтинији за 10 динара по килограму. Популарне намирнице ко се још купују на мерење су сочиво које се може наћи по цени од око 290 динара по килограму и пасуљ тетовац по цени од 370 динара.

За набавку сушеног воћа многи се одлучују да избегну мегамаркете у којима су ове намирнице вишеструко скупље него када се купују на мерење. Килограм ораха стаје 1.100 динара, сувог грожђа 375, кајсија 820, а шљива 400 динара, што је у неким случајевима упола јефтиније у односу на цене у мегамаркетима.

Сладокусци у овим продавницама могу да пробају несвакидашње слане и слатке грицкалице. За 100 грама интегралних штапића, или како их већина познаје “биогрица” потребно је издвојити око 35 динара, за овсене плочице 50, док “парти микс снек”, односно мешавина грицкалица различитих облика и укуса стаје 45 динара.

Многе врсте биљних чајева, а које се не могу срести на рафовима маркета, најпре се могу пронаћи у овим продавницама. Како су на трговци рекли у сезони прехладе и грипа посебно су тражени чајеви од слеза, жалфије, камилице и боквице, а 100 грама биљног чаја најчешће кошта између 60 и 120 динара.  

С. К-ч

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести