Потрошачко ћоше: Природа је најбоља апотека

Сезона грипа протеклих недеља достигла је врхунац. Док једни сматрају да се једино фармацеутским препаратима могу олакшати симптоми или чак избећи грип, други кажу да само јачање имунитета природним путем може помоћи.
е
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Већина Новосађана у зимским месецима, када су „вируси најактивнији”, од прехладе и грипа се штити већим уносом јужног воћа, које је богато витамином Це, чајевима за јачање имунитета и неизоставном комбинацијом белог лука и сланине.

Један од најпопуларних „природих лекова” је лимун, који на новосадским пијацама кошта од 110 до 140 динара. Килограм поморанџи стаје око 75 динара, док су мандарине 30 динара скупље. Лимета спада међу тропско воће које током целе године има папрену цену, па ових дана килограм стаје између 330 и 450 динара. Популарни су још грејпфрут, који кошта око 110 динара, ананас – око 170, док је за корпицу кивија потребно издвојити око 100 динара.

Фото: Dnevnik.rs

По веровању многих, бели лук може излечити све болести. Он се може пазарити на комад и стаје од 10 до 20 динара, док је за килограм потребно издвојити до 300 динара. Цена црног лука није се мењала протеклих недеља, па тако килограм кошта и до 90 динара. Многи тврде да и чај од ђумбира има благотворно дејство на организам. Нажалост, пошто је за килограм потребно издвојити 700 динара, ретко га има на пијачним тезгама.

По речима пијачних продаваца, потрежња за тропским воћем је велика јер, како кажу, сад је период када нема другог. С друге стране, протеклих недеља чешће се купују бели лук, мед и љуте паприке, које исто важе за намирнице које окрепљују и јачају имунитет.

        С. К-ч

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5762
Најновије вести